Čeští manažeři jsou pro příští rok pesimističtí. Očekávají stagnaci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Berger, Euro

Západní Evropa hýří optimismem, ale čeští manažeři zůstávají skeptičtí. Zatímco 64 procent podniků ze severozápadní Evropy očekává v roce 2014 silný ekonomický růst, téměř tři čtvrtiny českých manažerů očekává růst až rok poté. Kromě toho se obávají i ztráty své konkurenceschopnosti vůči Asii a Jižní Americe. Vyplývá to z průzkumu společnosti Roland Berger Strategy Consultants, kterého se zúčastnilo 500 vrcholných manažerů z různých odvětví v Evropě.

Optimistickou prognózu pro tutemskou ekonomiku má Česká národní banka. Ta v příštím roce očekává růst ekonomiky o 2,1 procenta. Většina českých podnikatelů ale optimistickou náladu do budoucna nemá, jsou dokonce pesimističtější než v loňském roce.

Přes polovinu z dotazovaných očekává stagnaci svých tržeb, s jejich růstem o minimálně 5 procent počítá třetina firem. Většina respondentů z České republiky se navíc domnívá, že si z hlediska konkurenceschopnosti v následujících letech pohorší, a to zejména vůči konkurentům z Asie a Jižní Ameriky. Podobně jsou na tom i ostatní členové EU. „Evropské země by měly investovat do opatření, která konkurenceschopnost posilují, zejména do infrastruktury a pružnějších trhů práce. Zasadit by se měli také o stabilitu vnitřního trhu EU,“ říká Rupert Petry, vedoucí partner pro region střední Evropy v Roland Berger.

podnikatelská nálagapodnikatelská nálaga | Ronald Berger

Téměř polovina manažerů nechce podstupovat riziko

Expandovat plánují čeští podnikatelé zejména v domácím prostředí střední a východní Evropy nebo v Rusku. Naopak západoevropské společnosti plánují investice zejména na rychle se rozvíjející trzíhy v Asii a Jižní Americe. Za potenciální brzdu rozvoje považuje většina podniků nedostatek kvalifikovaných sil, neochotu managementu a vlastníků podstupovat riziko a nedostatečnou poptávku na evropském trhu.

Silnou stránkou českých firem je jejich likvidita, potíže s ní očekávají pouze dvě procenta z nich. Podobně se vyjádřili i společnosti ze západní Evropy, naopak svou situaci vidí kriticky podnikatelé v jihovýchodních zemích. Jako zdroj potřebných finančních prostředků uvádějí respondenti nejčastěji interní zdroje a bankovní úvěry. Jediným regionem, kde se očekává důležitá role investorů, je severozápadní Evropa.

Anketa: Pociťuje vaše firma ekonomické oživení

Nálada podnikatelů se zlepšuje