ČEZ hlásí kvůli ledovce statisícové škody

Ledovka způsobila komlikace i společnosti ČEZ

Ledovka způsobila komlikace i společnosti ČEZ Zdroj: CTK

Energetické společnosti ČEZ, která patří mezi největší distributory elektrické energie v Česku, způsobila ledovka škody v řádech statisíců korun. Další z distributorů E.ON zatím odhady škod nemá. Pražské energetice se problémy vyhnuly úplně.

„Nepředpokládáme, že by škody byly horentní,“ uvedl mluvčí firmy Ladislav Kříž. Například při větrných kalamitách bývají podle něj škody na distribuční síti podstatně větší. „Tentokrát šlo hlavně o potrhané vedení, spadlých sloupů bylo minimálně,“ dodal. Uvedl, že v nejkritičtějších chvílích nedodával ČEZ elektřinu tisícům lidí, v současné době jsou to řádově stovky. Upozornil, že firma očekává zvýšenou poruchovost i během středy.

„Včerejší poruchy již byly odstraněny, ale objevují se nové, protože stromy jsou těžké, zkřehlé a pořád na nich je námraza,“ dodal. Problémy se podle něj týkají hlavně oblasti východních a západních Čech.

Lidé jsou stále bez proudu

Mluvčí firmy E.ON Vladimír Vácha zatím výši škod odhadovat nechtěl. „Tím, že některé poruchy nejsou ani vymezené, to znamená, že nevíme k čemu přesně došlo, tak nemáme základ, ze kterého bychom to počítali,“ řekl. Uvedl, že na distribuční území společnosti zasáhla kalamita nějakým způsobem až desetitisíce obyvatel. V současné době jsou podle něj bez proudu stále tisícovky lidí.

„Situace se během včerejšího večera zhoršila zejména v oblasti Vysočiny, kde nám přibyly poruchy především v okresech Třebíč, Jihlava, Žďár nad Sázavou a v okolí Nového Města na Moravě,“ uvedl. Dodal, že pokud se vyplní příznivější předpověď počasí, firma doufá, že dodávky obnoví ve většině případů během dnešního dne.

PRE bez problémů

Problémy se naopak úplně vyhnuly Pražské energetice (PRE). Její mluvčí Petr Holubec řekl, že je to jinou strukturou vedení. „Naprostá většina energetické sítě je v Praze uložena v zemi v kabelovém vedení, v tunelech a podobně, a tím pádem je imunní k současné situaci,“ upozornil.

Dodal, že firma nemá nic společného ani s tramvajemi, které v metropoli nejezdily prakticky celé úterý. Podle něj to byl problém Dopravního podniku, kterému namrzly tramvajové troleje.