Chceme jednat, vzkázali véčkaři. Černého Petra prý drží Kalousek

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Věci veřejné (VV) odeslaly otevřený dopis ministru financí Miroslavu Kalouskovi, který jim prý dosud nedodal slíbené podklady k analýzám zdanění hazardu a navíc se už 13 týdnů nesešla koaliční pracovní skupina k veřejným financím, na jejímž vzniku se koaliční strany dohodly v dubnu.

„Svolání koaliční pracovní skupiny k veřejným financím je navýsost potřebné vzhledem k zásadním otázkám, které je nutné v současnosti řešit. Je nutné najít shodu nad zdaněním hazardu či nad zákonem o rozpočtovém určení daní. Věci veřejné akceptují vládní dohodu nad církevními restitucemi, nicméně zásadní otázkou zůstává, kde a na úkor čeho budou získány prostředky pro jejich financování,“ řekl šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta. „Mělo by být jasné kdo drží černého Petra ve snaze nejednat, drží ho pan ministr financí,“ je přesvědčen Bárta.

Podle Bárty je právě Kalouskovo počínání rozbuškou k nestabilitě koalice. „Pokud s námi pan ministr financí nejedná, je to přesně ta situace, kterou on může považovat za neshodu,“ uvedl.

„Koalici může rozkládat jen ten nedodržuje dohody. Jsou to Věci veřejné u kterých si žádný den ráno nemůžeme být jisti, zda platí to, co jsme si dohodli minulý den večer,“ reagoval na kritiku Kalousek. Jednání koaliční pracovní skupiny podle něj nemělo dříve smysl, protože se postoj VV ke státnímu rozpočtu pro příští rok neustále měnil. „Mimořádně mě překvapilo, že ministři za VV na vládě prosadili nižší zdanění hazardu než navrhoval ministr financí,“ řekl Kalousek v České televizi k otázce hazardu. „Doufám, že se nám podaří zdanit hazard od 1. ledna 2012,“ dodal.

Bárta dnes také upozornil, že ve státním rozpočtu bude příští rok na daních chybět 19 miliard korun, o rok později bude daňový výpadek kvůli přechodu ze superhrubé na hrubou mzdu činit 20 miliard a navíc musí stát uspořit dalších 30 miliard na snižování státního schodku. Částku, kterou bude potřeba ušetřit ve státní kase po roce 2014 Bárta vyčíslil na 100 miliard korun. „Ptáme se, kde chce ministr vzít 100 miliard korun, když už teď v rozpočtech některých resortů lze najít úspory jen velmi obtížně,“ uzavřel Bárta.