Chládek chce za náměstka exšéfa legislativní rady vlády Mlsnu

Kandidát ČSSD na ministra školství Marcel Chládek 23. ledna 2014 po setkání s prezidentem

Kandidát ČSSD na ministra školství Marcel Chládek 23. ledna 2014 po setkání s prezidentem Zdroj: ctk

Kandidát na ministra školství Marcel Chládek (ČSSD) nabídl post náměstka pro legislativu bývalému předsedovi legislativní rady vlády Petru Mlsnovi. Chládek to řekl po setkání s prezidentem Milošem Zemanem, s nímž jednal o jmenování profesorů, státních maturitách i mistrovských zkouškách. Prý nebyl žádný bod, na kterém by se oba politici neshodli.

Marcel Chládek prohlásil, že nabídku dal Mlsnovi ve středu. „Rád bych s panem Chládkem spolupracoval,“ reagoval Mlsna. K dalším možným náměstkům Chládek uvedl, že bude akceptovat návrhy od koaličních partnerů nebo předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Jedno z možných jmen je pražský zastupitel Petr Hulinský (ČSSD), a to na oblast sportu. Chládek by se dnes měl sejít s šéfem KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem, náměstkyní by se mohla stát lidovecká expertka na školství Michaela Šojdrová.

Se Zemanem Chládek hovořil o svých plánech v resortu. Prezident prý Chládkovi řekl, že jej považuje za odborníka a nebude jej zkoušet. Ocenil prý, že se Chládek chce věnovat především regionálnímu školství. Chládek byl v minulosti mimo jiné čtyři roky náměstkem někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha, který je nyní viněn z korupce.

Zeman se chce vzdát pravomoci jmenovat profesory. Podle Chládka připadají v úvahu dvě možnosti - buď je bude jmenovat předseda Senátu, nebo ministr školství. O variantách chce Chládek jednat se zástupci vysokých škol. Podle Chládka se školy nemusí obávat, že by jako ministr školství některého z profesorů z politických důvodů nejmenoval. Chládek doufá, že se celá záležitost vyřeší nejpozději letos na jaře.

Prezident prý ocenil i Chládkův návrh mistrovských zkoušek, kdy by absolventi vybraných učebních oborů nemuseli skládat státní maturitu, ale po třech až čtyřech letech praxe by mohli složit s maturitou srovnatelné mistrovské zkoušky. Po nich by mohli jít studovat i bakalářský obor. S prezidentem se prý bavili i o revizi státní maturity. Chládek chce coby ministr provést audit maturit. Nevyloučil ani, že by testování v 5. a 9. třídách a testování na konci střední školy prováděl jen jeden úřad, tedy Česká školní inspekce nebo maturitní centrum Cermat.