Chládek neunesl kritiku. Klaus v radě pro vzdělávání nebude

Bývalý prezident Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus Zdroj: CTK

Exprezident Václav Klaus nebude v přípravném výboru nové Národní rady pro vzdělávání. Prohlásil to ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Klause ministr z výboru stáhl po řadě nesouhlasných reakcí, hlavně ze strany neziskových organizací. Kritiku vyvolala informace, podle níž měl bývalý prezident být přímo šéfem rady. Chládek pak řekl, že Klaus získal angažmá jen ve výboru pro přípravu podkladů k ukotvení rady v zákoně.

„Jak se objevilo jeho (Klausovo) jméno, tak to vzbudilo obrovskou vlnu reakcí, více negativních než pozitivních,“ řekl ministr rozhlasu. „Já nechci, aby debata o národní radě byla nevěcná. Nechci, aby se debatovalo o jménu, ale o tom, jak bude rada vypadat. Proto se tam jméno žádného politika, ani bývalého, neobjeví,“ zdůvodnil Chládek odvolání Klause z výboru.

I po dřívějším prohlášení Chládka, že exprezident měl pracovat jen na podkladech pro podobu rady, trval Deník na tom, že se s Klausem počítalo přímo do rady. Mluvčí ministerstva školství Klára Bílá prý redakci Deníku ve čtvrtek poslala informaci se složením rady, nikoli přípravného výboru. Také ministr Chládek údajně řekl, že je rád, že se Klaus stane prvním předsedou rady.

Kritici upozorňovali na sporný odkaz Václava Klause

Otevřenou výzvu ministru školství kvůli tomu adresovaly například občanské iniciativy Nadační fond proti korupci, Veřejnost proti korupci a Vraťte nám stát! „Ministr školství tímto svým osobním rozhodnutím legitimizuje odkaz Václava Klause, který je zvláště po jeho loňské prezidentské amnestii velmi sporný. Za tímto krokem se mohou skrývat i politické a obchodní zájmy Václava Klause ml., což nově zřízenou Národní radu pro vzdělávání diskredituje na samotném počátku její existence,“ uvedli zástupci iniciativ ve výzvě.

Přípravný výbor rady by měl do půl roku vytvořit konkrétní návrh, jak by měla Národní rada pro vzdělávání vypadat. Mělo by jít o nadstranický orgán, který zaručí jednolitost vzdělávací politiky bez ohledu na to, kdo bude zrovna v čele ministerstva školství.