Chládek se s prezidentem dohodl na změně jmenování profesorů

Ministr školství Marcel Chládek

Ministr školství Marcel Chládek Zdroj: ctk

Ministr školství Marcel Chládek se dohodnul s prezidentem Milošem Zemanem na změně ve jmenování profesorů. Chládek po jednání na Hradě řekl, že prezident neměl námitky proti jeho návrhu, aby z chystané novely zmizela pasáž umožňující šéfovi Senátu navržené kandidáty na profesuru nejmenovat.

Tradičně jmenoval profesory prezident, Zeman se chce ale této pravomoci po loňských sporech kolem jmenování akademika Martina C. Putny vzdát.

Původně mělo jmenování přejít na ministra školství, to ale vysoké školy kritizovaly. Vláda poté bez porady s akademickou obcí schválila materiál, aby profesory jmenoval předseda Senátu, což se univerzitám také nelíbí.

Mimo jiné jim vadí, že zatímco u prezidenta novela pouze konstatovala, že hlava státu profesory jmenuje, nový materiál umožňuje předsedovi Senátu návrhům na profesora nevyhovět.

„Já jsem napravil to pochybení a projednám to s vysokými školami,“ uvedl Chládek s tím, že návrh už poslal České konferenci rektorů i Radě vysokých škol. Odborná stránka jmenování podle něj musí zůstat pouze v gesci vysokých škol. Materiál prý nestáhl z projednávání, protože nechtěl další prodlevy. Na jmenování totiž čeká zhruba 85 docentů.

Chládek byl také překvapen, že na Hrad až dnes došly z ministerstva školství návrhy na profesory. Bývalý ministr školství Dalibor Štys je po měsících průtahů a urgencí poslal na Hrad před dvěma týdny.