Chládkův náměstěk Zaorálek rezignoval. Zřejmě kvůli univerzitním žalobám

Masarykova univerzita (ilustrační foto)

Masarykova univerzita (ilustrační foto) Zdroj: muni.cz

Náměstek ministra školství pro evropské fondy Michal Zaorálek (ODS) rezignoval. Funkci složil ve stejný den, když vyšlo najevo, že některé vysoké školy a vědecké ústavy chtějí v souvislosti s rozdělováním dotací z EU na ministerstvo školství podat žalobu kvůli „úřední šikaně“. Nelíbí se jim přístup ministerstva při čerpání peněz z evropských dotací, kvůli němuž prý přicházejí o velké finanční částky.

Zaorálek na ministerstvu, které má s čerpáním peněz z EU dlouhodobě potíže, působil už pod ministry Josefem Dobešem, Petrem Fialou, Daliborem Štysem a i tím současným Marcelem Chládkem (ČSSD). „Jsem po téměř třech letech unavený a nemohl jsem najít motivaci pokračovat. Neustálé hledání řešení v podmínkách protichůdné legislativy a odporujících si pravidel pro implementaci evropských fondů je frustrující. Nejen pro příjemce dotací, ale i pro poskytovatele evropských peněz,“ cituje Zaorálka server Lidovky.cz.

„Ano, rezignoval dnes. Podle ministra je ale příliš velká náhoda, že se tak stalo poté, co LN zveřejnily článek o vysokých školách, které žalují stát, a ministr školství informoval, že prověří všechny úředníky EU fondů. Operační program výzkum a vývoj pro inovace je v katastrofálním stavu, hrozba ztráty je možná ještě větší než 7,5 miliardy,“ sdělila mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Žaloby k Městskému soudu v Praze podaly zlínská Univerzita Tomáše Bati, brněnská Masarykova univerzita a loni také Vysoká škola báňská v Ostravě a Fyziologický ústav Akademie věd ČR. Samotné instituce však tyto informace oficiálně nepotvrdily. Podle Lidových novin se institucím nelíbí přístup ministerstva při čerpání peněz z evropských dotací, kvůli němuž prý přicházejí o velké finanční částky.

„Na základě již dříve zjištěných skutečností jsem minulý týden rozhodl o prověření práce všech úředníků z ministerstva školství, kteří se operačním programem Výzkum a vývoj pro inovace zabývají,“ sdělil k žalobám Chládek.

Kromě výše zmíněného programu spravuje ministerstvo také program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, v obou programech jsou desítky miliard korun. Z programu pro konkurenceschopnost ministerstvu hrozí nedočerpání až 1,9 miliardy korun, z programu na výzkum dokonce 7,5 miliardy. Úřad se proto snaží vypisovat nové výzvy a peníze co nejrychleji utratit.