Chovanec má v Lucemburku odmítnout změny v držení zbraní

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: CTK

Vláda schválila ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) mandát pro páteční jednání ministrů EU v Lucemburku. Šéf resortu vnitra má odmítnout kontroverzní změnu směrnice o zbraních. "Vláda rozhodla, v pátek budu do poslední chvíle přesvědčovat předkladatele směrnice o zbraních, že jejich návrh nic dobrého nepřinese," uvedl na Twitteru ministr.

Návrh směrnice už odmítly vláda i obě komory českého Parlamentu s poukazem na to, že teroristé své činy páchají nelegálně získanými zbraněmi, nikoli legálně drženými. Podle analýzy ministerstva vnitra by dopady směrnice mohly být rizikem pro vnitřní bezpečnost České republiky a znamenaly by ztrátu tisíců pracovních míst.

„Zákazy legálních zbraní nejsou správnou cestou boje proti terorismu. Nesmyslně trestáme slušné držitele zbraní, myslivce i sběratele,“ napsal Chovanec už před jednáním kabinetu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden ve Sněmovně uvedl, že Česká republika je k navrhované směrnici nejkritičtější ze zemí EU. Šance na odmítnutí této směrnice, o níž mají rozhodovat unijní ministři, nechtěl předjímat.

Snahy o zmírnění směrnice podle něj nebyly úspěšné a nizozemské úpravy ji naopak ještě více zpřísňují. Odmítavý postoj ke směrnici mají také Slovensko, Polsko, Rakousko a Švýcarsko. Mezi příznivce přísnější regulace střelných zbraní naopak patří Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Chorvatsko a Švédsko.

Sobotka minulý týden zopakoval, že návrh předkládaný pod záminkou boje proti terorismu by vedl k zákazu statisíců zbraní v Česku. Důvodem je zamýšlené přesunutí většiny poloautomatických zbraní mezi zakázané zbraně. Kritizován je rovněž požadavek na znehodnocení zakázaných zbraní ve sbírkách a muzeích.