Chovanec: Útočníky na Sobotkův e-mail bude obtížné najít

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: CTK

Hackerský útok na soukromý e-mail premiéra Bohumila Sobotky byl veden velmi sofistikovaným způsobem a bude složité vypátrat původce útoku. Vyplynulo to z vyjádření ministra vnitra Milana Chovance. Premiér by podle ministra neměl být kvůli tomuto případu někým vydíratelný. Případ vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který se mimo jiné zabývá kriminalitou na internetu.

Podle Chovance má každý politik právo na soukromou e-mailovou schránku. „Z toho, co bylo zveřejněno, jsem nenašel nic, kdy by pan premiér cokoli spáchal. Je to prostě vlomení se do soukromí člověka a jako takové jej odsuzuji,“ řekl ministr. Uvedl, že premiér v rozhodujících věcech komunikoval na zabezpečených sítích a přenosech.

Ministr připomněl, že první útok na Sobotkovu internetovou komunikaci byl veden loni 23. prosince na účtu twitter. „Předpokládám, že police už 23. prosince zabezpečila veškeré informace, které tam (v e-mailu) byly dosažitelné. Z tohoto důvodu předpokládám, že obsah mailové schránky je policii znám a tudíž pan premiér nemůže být vydíratelný někým, kdo by držel nějaké informace proti němu, protože žádné takové neexistují,“ řekl Chovanec.

Desítky pracovních i soukromých zpráv ze Sobotkova e-mailového účtu zveřejnil extremistický web White Media. Internetové stránky jsou umístěny v USA, což může mít podle odborníků za cíl ztížit dohledání jeho provozovatelů. Server neovlivni.cz ve středu uvedl, že jednou z hlavních policejních verzí je ta, že hackerský útok byl proveden na objednávku.