Chuť utrácet roste v Česku nejvíce ze zemí střední Evropy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Útraty spotřebitelů v Česku se ve druhém čtvrtletí zvýšily nejvýrazněji ze zemí střední Evropy. Proti předchozím třem měsícům vzrostly o 8,9 procenta, vyplývá to ze statistiky karetní asociace Visa Europe, která odráží míru utrácení v jednotlivých evropských zemích. Výrazněji útraty v mezičtvrtletním srovnání stouply jen ve dvou zemích východní Evropy, Lotyšsku a Estonsku, které prožívají rychlé oživení po těžkých letech finanční krize.

Také v sousedních zemích Česka rostly útraty ve druhém čtvrtletí relativně rychle, v Polsku o sedm procent a na Slovensku o 6,6 procenta. Velké ekonomiky západní Evropy jsou naproti tomu v růstu útrat skromnější, ve Francii to bylo 2,6 procenta a v Německu 3,4 procenta.

Průzkum asociace mapoval také útraty ve státech, jejichž rozpočty jsou ohroženy dluhovou krizí. Španělské útraty rostly nad očekávání až na 4,3 procenta, naopak Irsko a Portugalsko zažily propad. V Řecku, které se musí vypořádávat s velkými škrty výdajů, se od dubna do června útraty proti předchozímu čtvrtletí nezměnily.

„Ve druhém čtvrtletí tohoto roku míra utrácení na většině evropských trhů stabilně rostla. Naše statistiky jsou však v rozporu s nedávnými propady světových akciových trhů i vyjádřeními evropských politiků o dluhové krizi,“ uvedl finanční ředitel Visa Europe Philip Symes. Předpovídat, do jaké míry tyto nedávné události v budoucnu podryjí důvěru spotřebitelů, je podle něj obtížné.

EU Consumer Spending Barometer je nástroj společnosti Visa, který míru utrácení odvozuje z dat firmy Visa, jejímž systémem projde v Evropě každé osmé euro, které se zde utratí. Poskytuje tak obrázek o tom, kolik občané jednotlivých zemí skutečně utrácejí. V Evropě je v současné době vydáno více než 430 milionů debetních, kreditních a komerčních karet Visa.

Visa Europe je členská asociace vlastněná a provozovaná více než 4000 evropských členských bank, byla založena v červenci 2004. V říjnu 2007 se stala nezávislou na nové organizaci Visa Inc a má trvalou licenci na provoz v rámci Evropy.