Chyby v účetnictví za 5,7 miliardy – tak hospodaří ministerstvo školství

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: ctk

V účetní závěrce ministerstva školství za rok 2010 zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nesrovnalosti ve výši 5,7 miliardy korun. Zavinily je nejspíš zmatky v účetnictví ministerstva, v minulém roce byla totiž nastavena nová pravidla pro vedení účetnictví.

„Ministerstvo školství nevedlo v roce 2010 průkazné účetnictví,“ konstatoval úřad. Největší pochybení se týkalo návratné finanční výpomoci Masarykově univerzitě v Brně, které ministerstvo v letech 2006 až 2010 poskytlo na stavbu kampusu v Bohunicích 1,7 miliardy. Tuto položku ale ministerstvo v účetnictví vykázalo chybně.

NKÚ také zjistil, že na účtu dlouhodobých podmíněných závazků k prostředkům EU ministerstvo vykazovalo částku o 3,5 miliardy vyšší, než odpovídala skutečnosti.

„Nebude to žádná výjimka,“ odpověděl tajemník prezidenta NKÚ Jaroslav Broža na dotaz, zda účetní pochybení v řádu miliard nacházejí i na jiných ministerstvech. Žádné sankce ale úřadu školství nehrozí. Prověrka NKÚ je něco jako finanční audit, který dá ministrovi, ale i vládě nebo parlamentu zpětnou vazbu o hospodaření dané instituce. Podle Broži však může vláda vyzvat ministerstvo k nápravě.

NKÚ ale upozornil, že některá nová ustanovení ohledně účetnictví mohly úřady v minulém roce jen těžko uplatnit. „Nejednoznačnosti a nejasnosti aplikace právních předpisů v oblasti účetnictví organizačních složek státu v roce 2010 nemohou být vyčítány ministerstvu školství,“ dodal Nejvyšší kontrolní úřad ve své zprávě.

Výdaje ministerstva loni tvořily téměř 124 miliard korun, příjmy pak 1,3 miliardy.