Chystaná koalice v Praze má program, slibuje levnější jízdné i metro D

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: ctk

ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) se na pražském magistrátu domluvily na základních bodech programu možné koalice. Shodují se na stavbě metra D či snížení ceny ročního jízdného. Společnou řeč strany našly i u nulové tolerance hazardu v Praze a přísnější ochraně nezastavěných území. K dalšímu jednání se sejdou ve středu, řešit by měly personálie.

Pondělní jednání trvalo podle lídra pražské ČSSD Miloslava Ludvíka zhruba tři hodiny, strany podle něj nanarazily na žádné sporné téma. Shodují se podle něj i v tom, kdo usedne do primátorského křesla. „Bude to paní Krnáčová,“ sdělil Ludvík.

Shoda mezi vyjednávacími týmy panuje například v oblasti dopravy. Strany se domluvily zklidnění severo-jižní magistrály i na zachování jízdného zdarma pro děti do 15 let a seniory nad 65 let. Lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ) uvedl, že se shodují i a na snížení ročního jízdného na deset korun denně. Roční kupon by tak stál 3650 Kč, nyní lidé platí 4750 korun. Jízdné by bylo sníženo dva roky, poté jej koalice vyhodnotí.

Krnáčová: Na čem jsme se neshodli, neřeknu

„Dále jsme se dohodli, že zpřísníme ochranu území, jako je Vidoule v Praze 5 či Trojmezí. Prosadili jsme i investice do mateřských a základních škol, aby se rodiče nemuseli bát, zda to vyjde, když hlásí dítě do školky,“ řekl Štěpánek.

„Domluvili jsme se na podstatných bodech programu a máme dokument, který nyní projednají naše zastupitelské kluby. Na čem jsme se neshodli, nechci říkat,“ uvedla jednička ANO v Praze a členka vyjednávacího týmu Adriana Krnáčová. Podle zastupitele Karla Březiny (ČSSD) si strany „vyjasnily mnoho třecích ploch“. Specifikovat je ani on nechtěl.

Další jednání ve středu

Dohodnutý dokument musí ještě projednat a schválit zastupitelské kluby všech tří stran. Ve středu se nad nimi opět sejdou vyjednávací týmy. „Je to program, který může projít všemi kluby a na středečním jednání bychom se mohli posunout hodně dopředu,“ řekl Březina.

Komunální volby v PrazeKomunální volby v Praze | E15

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ní s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM po čtyřech křeslech. Zatím nejčastěji skloňovanou budoucí koalici na magistrátu je právě varianta ANO, ČSSD a Trojkoalice.