ČNB: Veřejné finance budou příští rok vyrovnané

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: CC BY-SA 3.0: Jklamo via Wikimedia

Veřejné finance by měly být podle odhadů České národní banky (ČNB) v roce 2017 vyrovnané. Letos počítá ČNB s deficitem veřejných financí 0,5 procenta a za loňský rok s deficitem 1,3 procenta. Vyplývá to ze shrnutí Zprávy o inflaci. Předloni činil deficit veřejných financí 1,9 procenta, Evropská unie požaduje deficit pod třemi procenty HDP.

V listopadu centrální banka počítala v roce 2017 s deficitem veřejných financí 0,1 procenta a letos s 0,6 procenta. Ministerstvo financí deficit veřejných financí podle lednové predikce odhaduje za loňský rok na 1,1 procenta.

Klesat v následujících letech by měl podle ČNB i celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Letos by měl jeho podíl k HDP činit 39,7 procenta HDP. Příští rok by dluh měl klesnout podle odhadů ČNB na 38,4 procenta. Za loňský rok ČNB dluh odhaduje na 41,2 procenta HDP.

Růst i pokles zároveň

Podle kritérii pro přijetí eura by vládní dluh neměl překročit 60procentní hranici. Ministerstvo financí počítá za loňský rok s dluhem 41 procent HDP. Předloni byl dluh 42,7 procenta HDP. V absolutní výši by ale dluh měl podle odhadů ČNB v následujících letech růst.

Česká národní banka v nové prognóze, kterou představila ve čtvrtek, zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,7 procenta. Naopak zlepšila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta. V předchozí listopadové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 2,8 procenta a v roce 2017 o 2,9 procenta. U loňského vývoje ekonomiky centrální banka odhad ponechala na 4,7 procenta.