Co týden dá: Česko se rozloučí s Holým, Liberec přivítá Benátskou noc

Antonín Holý

Antonín Holý Zdroj: E15

V úterý se ve Velké obřadní síni krematoria v Praze Strašnicích bude od 11 hodin konat rozloučení s českým chemikem světového významu, objevitelem nových antivirotik Antonínem Holým.

Pondělí

Maraton soudních kauz bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové pokračuje dalším přelíčením v Charkově. Tamní soud se má napotřetí pokusit otevřít případ údajných finančních machinací expremiérky z poloviny devadesátých let. Předešlá dvě stání soud po několika minutách odročil kvůli nepřítomnosti obviněné.

Úterý

Výsledky za třetí čtvrtletí fiskálního roku zveřejní americká technologická společnost Apple. Ta v předchozím čtvrtletí zaskočila analytiky, když zvedla čistý zisk o 94 procent na 11,6 miliardy dolarů.

Středa

Francouzská vláda hodlá představit opatření na podporu automobilového průmyslu. Tamní trh s automobily v letošním prvním pololetí klesl, stejně jako tomu bylo v dluhovou krizí zmítaném Španělsku a Itálii. Naopak Německo a Británie si udržely mírný růst.

Čtvrtek

V lyžařském areálu Vesec u Liberce začíná dvacátý ročník festivalu Benátská noc. Akci, která trvá do 29. července, zahájí takzvaná Slovenská noc, během které se představí skupina Horkýže slíže, Peter Nagy či zpěvačka Kristína. Největší hvězdou festivalu bude letos kanadský zpěvák Bryan Adams.

Pátek

Skončí jednání členských zemí OSN zaměřené na dosažení první mezinárodní dohody o obchodu s konvenčními zbraněmi. Konference, která se koná od 3. července v newyorském sídle OSN, může podle dosavadních zpráv skončit neúspěchem.

Sobota

Na návštěvu do Izraele zavítá republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Mitt Romney. V zemi setrvá do pondělí 30. července.