ČRA napodruhé zkusí opravit vodní zdroje pro Ulánbátar

Mongolsko, studna.

Mongolsko, studna.

Česká rozvojová agentura (ČRA) se napodruhé pokusí vybrat firmu, která by pro mongolské hlavní město Ulánbátar opravila vrtné studny, představující pro něj hlavní zdroj pitné vody. Loňskou, šestnáctimilionovou zakázku kvůli pochybením zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Podle antimonopolního úřadu zadání zrušené zakázky diskriminovalo některé případné uchazeče. Zakázku mohly mimo jiné získat pouze firmy, které už v Mongolsku alespoň jednu zakázku v oblasti hydrogeologie uskutečnily. To podle ÚOHS znemožňovalo účast firem, které mají s podobnými projekty možná i lepší zkušenosti z jiných zemí.

Agentura se bránila, že přírodní a klimatické podmínky v Mongolsku jsou specifické stejně jako tamní infrastruktura, a proto byl požadavek na reference z této země oprávněný. Podle úřadu je sice možné, že existují dílčí rozdíly v podobných činnostech v různých zemích, není ale možné připustit, aby byly uznávány zkušenosti jen z jednoho konkrétního státu.

Agentura se proti zrušení tendru neodvolala. Nyní jej proto vypsala s upravenými podmínkami znovu, a to s maximální předpokládanou cenou 15,8 milionu korun bez DPH. „V souladu s nálezem a doporučeními ÚOHS zmírnila ČRA kvalifikační kritéria zakázky,“ řekla deníku E15 Hana Geroldová z agentury. Smlouva s vybraným uchazečem by měla být podepsána v polovině září tohoto roku.

Na projektu se domlouvá agentura s mongolskou stranou přes dva roky, za tu dobu se ale podle Geroldové změnily i podmínky na straně provozovatele vodárenské infrastruktury. „ČRA si proto nechala zpracovat analýzu aktuálního stavu. Studie poskytla doplňující informace pro aktuálně vypisovanou zakázku a slouží jako základní podklad zadávací dokumentace,“ dodala.

Projekt na opravu vodních zdrojů pro mongolské hlavní město není jediným v této zemi. V červnu vypsala ČRA i zakázku na modernizaci velínu a zařízení pro měření a regulaci chemické úpravny vody pro jednu z elektráren v Ulánbátaru za 41,7 milionu korun.