ČSSD asi podpoří Jourovou, na oplátku chce vyšší růst mezd

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: Anna Vackova E15

Premiér Bohuslav Sobotka by se kvůli výběru eurokomisaře mohl sejít se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem ještě před pondělním jednáním koaliční rady. Řekly to zdroje z jeho okolí. Lidé z vedení sociální demokracie pak mluví o připravenosti strany podpořit kandidátku ANO Věru Jourovou výměnou za podporu některých programových priorit ČSSD. V pondělí by již českou nominaci měla projednat vláda.

Ministerský předseda by jasnou dohodou s Babišem předešel možnému dalšímu protahování vyjednávání o českém kandidátovi na eurokomisaře, které by mohlo výrazně oslabit pozici ČR při jednání o konkrétním portfoliu s příštím šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Z koalice i proto zní, že po pondělním jednání koaliční rady musí být jasno.

Lidé z okruhu Sobotky přitom mluví o personální vstřícnosti ČSSD výměnou za programovou vstřícnost ze strany ANO, a tedy o podpoře Jourové. Rádi by na oplátku získali souhlas Babišova hnutí se zvýšením minimální mzdy o více než 500 korun od začátku příštího roku, jak se koalice dříve dohodla, nebo rychlejším růstem platů hasičů a policistů. Ty by v příštím roce měly jako ostatním státním zaměstnancům vzrůst o 3,5 procenta.

Jourovou prý nahradí náměstkyně Dostálová

Když pak v pondělí kandidaturu současné ministryně pro místní rozvoj odsouhlasí koaliční rada, bude o ní podle všeho ve stejný den jednat i vláda. Jourovou pak bude ještě čekat slyšení před parlamentním výborem pro evropské záležitosti, než její kandidaturu kabinet definitivně potvrdí. Na ministerstvu by ji pak podle informací ze sociální demokracie měla nahradit její náměstkyně pro evropské programy Klára Dostálová.

V minulosti se v médiích mluvilo i o tom, že by sociální demokracie mohla vyměnit podporu pro Jourovou, která je náhradou za původního kandidáta ANO Pavla Teličku, za možnost vybrat osobnost na důležitý post generálního ředitele státní služby. To se ale nezdá pravděpodobné.

Příliš velký sociální demokrat

Dříve se přitom spekulovalo, že by v takovém případě mohl být kandidátem ČSSD na šéfa státní služby expremiér Vladimír Špidla. Ten to ale pro ČTK jasně odmítl. „Ten důvod je jednoduchý: Já jsem příliš sociální demokrat, než aby mi někdo důvěřoval, že si tam budu počínat objektivně a nestranně,“ uvedl. Dodal, že i kdyby takovou nabídku dostal, tak by ji odmítl.

Pavel Telička: Snad premiér jen hraje o čas a jméno komisaře už má

Švihák bruselský