ČSSD došla trpělivost, kvůli Kalouskovi chce svrhnout vládu

Bohoslav Sobotka, předseda ČSSD se vyjádřil pro pokračování stíhání Davida Ratha

Bohoslav Sobotka, předseda ČSSD se vyjádřil pro pokračování stíhání Davida Ratha Zdroj: e15 Michal Nosek

Poslanci ČSSD vyvolají hlasování o nedůvěře vládě. Důvodem je setrvání ministra financí Miroslava Kalouska ve vládě a zvýšení DPH od ledna příštího roku. "Ministr financí Kalousek by už ve vládě neměl zůstat ani minutu," řekl předseda strany Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté počítají s tím, že hlasování o nedůvěře vládě by mělo být už příští týden. Na jednání svého klubu orientačně hlasovali, který den by vyhovoval. Nyní sbírají podpisy poslanců. Pokud by se ČSSD podařilo vládu svrhnout, chce Bohuslav Sobotka co nejrychleji předčasné volby.

ČSSD vadí chování ministra financí v právě probíhající kauze vojenských dopravních letadel CASA a údajné Kalouskovo vyhrožování vyšetřovateli i policejnímu prezidentovi.

Ministr financí Miroslav Kalousek a policejní prezident Petr Lessy podávají zcela odlišné výklady toho, o čem mluvili ve svém telefonickém hovoru, v němž měl podle Lessyho ministr kvůli kauze CASA vyhrožovat policii. Kalousek tvrdí, že během telefonátu se mluvilo o nákupu nových policejních vozů VW Passat. Na průběh hovoru má prý dokonce dva svědky. „O ničem takovém nevím,“ kontroval Lessy. Někteří poslanci už tak oba muže vyzývají, aby podstoupili výslech na detektoru lži.

Kubice chce prověřit možné ovlivnění vyšetřování v kauze CASA

Do celé kauzy se již vložil i ministr vnitra Jan Kubice. Ten požádal nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby prověřil, zda nedochází k ovlivňování trestního řízení v kauze nákupu letadel CASA i jiných případech.

Kubice tak učinil přesto, že jej dnes policejní prezident Petr Lessy písemně ubezpečil, že vyšetřování se vede v souladu se zákonem a že k žádný nátlak na vyšetřovatele nebyl. „Přestože z odpovědi policejního prezidenta usuzuji, že k ovlivňování výše zmíněného vyšetřování nedochází, obrátil jsem se dopisem na nejvyššího státního zástupce,“ vzkázal ministr.

Kubice na jednání bezpečnostního výboru sněmovny uvedl, že od policejního prezidenta nedostal za dva týdny od své žádosti vysvětlení telefonátu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vyšetřovateli kauzy nákupu letadel CASA. Bezpečnostní výbor řešil, zda Kalousek vyvíjel nátlak na policii, když volal i policejnímu prezidentovi.

Všechno má zdražit

Další věc, kterou ČSSD vidí jako důvod ke svržení vlády je . Sněmovna dnes i přes odpor opozice definitivně schválila zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Schválila také sedmiprocentní solidární daň pro lidi s vysokými příjmy a další vládní úsporné návrhy, které mají omezit schodky veřejných rozpočtů. Změny ještě musí posoudit Senát, kde má většinu ČSSD, která s nimi ale nesouhlasí.