ČSSD je nyní jediná politická síla schopná řídit zemi, hlásí Sobotka

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Sedm let vlády pravicové koalice v ČR končí fiaskem, řekl dnes v projevu na ostravském 37. sjezdu ČSSD předseda strany Bohuslav Sobotka. Pokud strana, kterou označil za jedinou konsolidovanou politickou sílu schopnou řídit stát, po volbách v roce 2014 převezme vládu, bude podle něj přebírat vybydlenou zemi.

Program pro příští rok, který ČSSD ještě dopracuje, má podle Sobotky čtyři pilíře, kterými jsou znovunastartování ekonomiky, rekonstrukce státu, náprava nespravedlivých reforem nynější vlády a spravedlivé vládnutí. Přirozeným programovým spojencem ČSSD je nový prezident Miloš Zeman.

„Kde je hospodářský růst, který pravice slibovala?“ zeptal se Sobotka od řečnického pultu v ostravské hale Gong. Připomněl heslo z 90. let o tom, že pravice údajně vytváří hodnoty a levice je rozděluje. „Pravice vládne od roku 2006, to je sedm let. Je na čase se zeptat, kde jsou ony vytvořené hodnoty? Kde jsou přebytky, kde jsou rezervní fondy?“ prohlásil předseda ČSSD v úvodním vystoupení na sjezdu, několikrát přerušeném potleskem delegátů.

Situace, kterou podle něj způsobila vláda pravicové koalice, už dopadá nejen na nejchudší vrstvy, ale také na lidi ze středních vrstev a podnikatele. Lidé v důsledku nepovedených vládních reforem zápasí podle předsedy ČSSD s rozpadem státu a chaosem. „Tak jak stát přestává fungovat, lidé už s ním nepočítají. To, co stát lidem v posledních letech nabídl, je stále dražší, méně kvalitní, nespolehlivé, byrokratické a neosobní,“ uvedl.

Sobotka připomněl, že rostoucí nespokojenost a hněv lidí se pokoušejí využít protestní strany, jak předvedly Věci veřejné. Takové strany však, na rozdíl od ČSSD nenabízejí řešení, nemají totiž schopnost kromě kritiky nabídnout také pozitivní program a zrealizovat jej.

Účelové politické subjekty se podle Sobotky nyní třesou na moc a peníze a jsou schopny přijít s jakýmkoliv populistickým programem. „Mnoho politických stran už na skutečný smysl své existence zapomnělo, odtrhlo se od každodenní reality,“ zdůraznil předseda ČSSD. Některé strany se také podle něj nechaly zprivatizovat podnikatelskými skupinami a rozložit korupcí, a proto jsou dnes v marasmu a lidé je zavrhli.

„Sociální demokracie je dnes jediná konsolidovaná politická strana schopná řídit stát,“ zdůraznil na ostravském sjezdu Sobotka.