ČSSD jednala v retro stylu, Zimola rozdával růžové brýle

Nadšení delegátů na 40. sjezdu ČSSD.

Nadšení delegátů na 40. sjezdu ČSSD. Zdroj: Karel Kopáč

Jiří Zimola a Jan Hamáček bojují o post předsedy ČSSD. Do druhého kola poslalo 526 delegátů stranického sjezdu právě je dva
Milan Chovanec jde odevzdat svůj hlas v druhém kole volby předsedy ČSSD. On sám v prvním kole neuspěl. Vybírat mohl s ostatními delegáty mezi Jiřím Zimolou a Janem Hamáčkem
Nebo odborníci na pivo. Plzeňské.
Jiná oblíbeným Solitaire, který „frčel“ i před rokem v Brně.
Dva finalisté volby předsedy ČSSD: Jiří Zimola a Jan Hamáček
9
Fotogalerie

Královéhradecký kulturní dům Střelnice už něco pamatuje. Je to znát na oprýskané fasádě i zašlém interiéru, které mají svá nejlepší léta dávno za sebou. Zdá se, že to platí i o ČSSD, jíž budova patří. Strana sem svolala mimořádný sjezd, aby ušetřila za pronájem cizích a okázalejších prostor. Lze v tom spatřovat i jistou symboliku. Právě v tomto kulturáku byl v roce 1993 zvolen šéfem sociální demokracie Miloš Zeman.

Zemanova heroická léta

Prezident to v projevu nezapomene připomenout. „Vykonával jsem funkci předsedy osm let. Byla to moje nejkrásnější politická léta, šli jsme nahoru. Byla to heroická léta,“ chválí si dřívější úspěchy hlava státu.

„Blahopřeji Jiřímu Zimolovi, že policie stáhla jeho obvinění. Pokud se budete zbavovat oponentů, oslabujete sami sebe. Nebuďte stranou podrazáků. Přeji vám, abyste našli své místo na slunci,“ končí Zeman v narážce na bývalého jihočeského hejtmana, který patří v ČSSD k jeho nejvěrnějším spojencům.

Po Zemanovi vystoupí další významný host, slovenský premiér Robert Fico. Připomíná, že jeho vláda zavedla bezplatné vlaky a lyžařské zájezdy pro studenty. „Odmítám pravicové kecy, že máme šetřit, protože se nám daří,“ říká.

Vyměňte děvčata, ne postele

Fico podotýká, že ČSSD musí být základem demokracie a nesmí se bát personálních změn. „Když přestane fungovat bordel, je třeba vyměnit děvčata, ne postele,“ nabádá.

Poté, co se Zeman s Ficem rozloučí, vydá se část delegátů poobědvat. Navzdory neradostné situaci ve stranické pokladně mají nárok na občerstvení tvořené tradičním vepřovým řízkem s bramborovou kaší.

Vzhledem k tomu, že se jednání s největší pravděpodobností protáhne do pozdních večerních hodin, se bude podávat také večeře. Nárok na jídlo mají i novináři. Sjezd je ovšem jednodenní, aby se nemuselo utrácet za nocleh.

S Kalouskem a Fialou v pytli

Debata přihlášených delegátů končí krátce po druhé hodině odpoledne, následují projevy kandidátů na předsedu. Poloprázdný sál se začíná zaplňovat.

Stávající místopředseda Jan Hamáček ujišťuje, že pokud vyhraje, do řízení strany se pustí okamžitě. „Prioritou jsou senátní a komunální volby. Naši kandidáti musí dostat maximální podporu,“ zdůrazňuje. I když napadá lídra ANO a premiéra Andreje Babiše za to, že socialistům vytuneloval program, varuje před opozičními lavicemi. „Budeme v opozici s Kalouskem, s Fialou, lidé nás s nimi hodí do jednoho pytle. O účasti ve vládě bychom jednat měli,“ myslí si Hamáček s tím, že konečné slovo by nechal na stranících. Referendum má partaj ve stanovách.

Babišovy uzeniny a dezerce

Úřadují šéf ČSSD Milan Chovanec je sebekritický. „Nejsem ani Macron, ani Fico. K ideálnímu kandidátovi mám daleko,“ odhaluje delegátům. „Jediné co nabízím je práce, manažerské schopnosti a snad i životní zkušenosti. A že jsem pózoval s puškou? Jen jsem hájil zájmy lidí, kteří mají zbraně legálně,“ naráží na chronicky známý snímek.

Ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl rozhodně nechce vládnout s Babišem: „Z ČSSD by se staly Kostelecké uzeniny České republiky,“ říká v narážce na jednu z firem Agrofertu.

Někdejší šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík je přesvědčený, že končící vedení strany "dezertovalo z bojiště" už před loňskými prázdninami. To samé prý předvedlo po loňských volbách. „Čas plynul. Byl říjen, listopad, prosinec, leden a nic. Tak jsem ohlásil kandidaturu na předsedu strany,“ vysvětluje generál ve výslužbě.

Všechno není tak, jak má být

Ještě než Jiří Zimola přistoupí k řečništi, nechá rozdat delegátům růžové brýle. „Tak vidí situaci současné vedení strany. Problémy neexistují, všechno je tak, jak má být. Situace je nadmíru výtečná. Nějak to dopadne, ale hlavně žádné problémy,“ zahajuje projev.

A pak si brýle sundá. „Naprosto jsme rezignovali na levicový program. Musíme se vrátit ke kořenům, k tradiční levicové politice. Už nemáme čas na žádné další chyby, na žádné kecy,“ pokračuje Zimola.

Kandidáti vystupují v abecedním pořadí, poslední je tedy starostka České Lípy Romana Žatecká. Ani ta by nešla s Babišem do vlády. S politikem obviněným z podvodu, který je navíc evidovaným spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti, by podle ní ČSSD ztratila tvář. Žatecká apeluje na straníky, aby hlasovali pro změnu. „Jinak střemhlavý pád k zemi nezastavíme,“ míní.

Dobrý odhad ze zákulisí

Výběr předsedy je tajný, takže přes pět stovek delegátů vytvoří dlouhou frontu. Kolem čtvrt na pět odpoledne začíná volební komise počítat lístky. Jasno je do dvaceti minut: Do druhého kola postupují Hamáček s 155 hlasy a překvapivě Zemanův oblíbenec Zimola. Původní profesí učitel získá dokonce 179 hlasů. Chovanec se 116 hlasy pohoří hned v úvodu souboje. Krejčíka podpoří jen tři desítky delegátů.

Musí se tisknout nové lístky, hlasovat se bude znovu. „Zimola vyčerpal všechny zemanovce, dostane nanejvýš čtyřicet hlasů navíc,“ tipuje v kuloárech vlivny sociální demokrat. Jeho odhad se nakonec vyplní - Zimola obdrží 224 hlasů, Hamáček 272. Místopředseda Poslanecké sněmovny vyhrává velmi těsně.