ČSSD klesá podpora, volby ale s přehledem vyhraje

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka

ČSSD v posledních průzkumech před volbami ztrácí podporu. Volby však suverénně vyhraje. Razantní pád zažívá ovšem ODS. Na vzestupu je naopak hnutí ANO 2011. Své poslance mají jisté komunisté a TOP 09.

Nejnapínavější boj se tak asi svede o překonání pětiprocentní hradby, která dělí strany od poslaneckých míst, a to mezi KDU-ČSL, SPOZ a Úsvitem přímé demokracie. V případě jejich úspěchu by se tak do Sněmovny mohlo znovu po 21 letech dostat osm stran.

Vyplývá to ze srovnání průzkumů, které agentury provedly od letošního srpna. Upozorňují ale vesměs na to, že jen zhruba polovina lidí, kteří půjdou volit, byla zatím pevně rozhodnuta pro některou z kandidujících stran.

Překvapením posledních týdnů je zejména úbytek podpory dlouhodobého lídra volebního pelotonu - sociální demokracie. Tato strana podle některých průzkumů měla ještě letos na jaře získat hlasy až 38 procent voličů. Nyní by ovšem mohli sociální demokraté po sedmi letech v opozici získat až o 15 procentních bodů méně, tedy zhruba stejně jako při volbách před třemi lety, což by jim zkomplikovalo úvahy o vytvoření menšinového kabinetu.

Zisk ODS bude třetinový oproti volbám 2010

Voličská podpora ODS klesla po skandálech kolem bývalého šéfa strany Petra Nečase, které vedly k pádu jeho vlády. Aktuální zisk strany osciluje kolem osmi procent a v porovnání s volbami v roce 2010 je přibližně třetinový. Podobně pozice TOP 09 ve Sněmovně se podle průzkumů oslabí, strana by ovšem měla utrpět ztrátu jen v podobě několika procentních bodů.

Těmto stranám podle agentur odebírá voliče především ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše, které během dvou měsíců zaznamenalo raketový vzestup a mohlo by se 16 procenty hlasů skončit na druhém místě. O tuto pozici svede boj především s komunisty.

Boj o pět procent: Lidovci, Úsvit, Zemanovci

Nejnapínavější ale bude boj stran, jejichž zisk se pohybuje těsně kolem pětiprocentní hranice. Největší naděje na její překročení dávají poslední průzkumy lidovcům a Úsvitu podnikatele a senátora Tomia Okamury. Zaostávat za nimi naopak začali zemanovci. Ostatní strany většinou dlouhodobě nedosahovaly tříprocentního volebního zisku.

Předvolební průzkumy o podpoře kandidujících stran budou moci být publikovány naposledy v pondělí. Od úterý až do uzavření volebních místností v sobotu ve 14:00 platí ze zákona zákaz jejich zveřejňování. Opatření má zamezit ovlivňování voličů na posledních chvíli.