ČSSD potvrdila nominaci Hamáčka do čela sněmovny

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a Jan Hamáček, kandidát strany na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny, vystoupili 25. listopadu na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a Jan Hamáček, kandidát strany na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny, vystoupili 25. listopadu na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Zdroj: ctk

Sněmovní a spolu s nimi i vládní šachy o klíčové posty jsou v další fázi. Zřejmě rozhodne až večerní jednání ČSSD, ANO a lidovců. Poslanecká schůze byla před třetí hodinou odpolední přerušena.

Zatím je jasné pouze to, že šéfem dolní komory se s největší pravděpodobností stane socialista Jan Hamáček, donedávna kandidát na ministra obrany. „Řešíme program, vládní křesla přijdou na řadu později,“ odpověděl šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka na dotaz serveru E15.cz, koho bude strana místo Hamáčka navrhovat do čela armádního rezortu a zda o něj vůbec bude stát.

Dalším kandidátem do vedení sněmovny je lídr KSČM Vojtěch Filip. Komunisté podle očekávání potvrdili, že Filipa na dnešní ustavující schůzi navrhnou na post místopředsedy.

Jméno svého kandidáta oznámilo i hnutí ANO. „Jsem nováčkem na půdě sněmovny, ale nejsem nováčkem v politice,“ prohlásila na tiskové konferenci Jaroslava Jermanová, která je exstarostkou města Krhanice. „Čeká mě podrobné studium jednacího řádu, ale myslím si, že to zvládnu bez problému,” dodala. ANO nebude trvat na tom, aby mělo dva místopředsedy.

ANO prosazuje čtyři místopředsedy sněmovny

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že strana prosazuje, aby byli pouze čtyři místopředsedové. „Jedním z nich by měl být i zástupce KDU-ČSL,“ konstatoval. Zda bude nakonec šéf lidovců Pavel Bělobrádek do vedení dolní komory navržen, se údajně rozhodne až odpoledne nebo večer.

Faltýnek dále uvedl, že hnutí bude prosazovat, aby ve sněmovně bylo jen 16 výborů, nikoli 17, jak chtějí ostatní strany. ANO chce sloučit branný a bezpečnostní výbor. Pravděpodobně je ale zbývající partaje přehlasují.

S požadavky lidovců však nesouhlasí komunisté. „Pokud budou mít místopředsedu sněmovny, neměli by usilovat o předsednictví žádného z výborů,“ konstatoval Filip. Ten pro svoji stranu nároku ne dva, ale tři výbory.