CVVM: Ekonomický stav Česka je podle dvou pětin lidí špatný

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

Téměř dvě pětiny Čechů považují ekonomickou situaci své země za špatnou. Poláci jsou o trochu optimističtější, naopak Maďaři a Slováci jsou při hodnocení hospodářství své země pesimističtější než obyvatelé ČR. Ukázaly to průzkumy, které počátkem letošního roku provedly tamní agentury pro výzkum mínění. V tuzemsku to bylo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Ve všech čtyřech zemích převažují ti, kteří označují ekonomickou situaci za špatnou či velmi špatnou, nad lidmi, kteří ji vnímají jako dobrou nebo velmi dobrou. Z průzkumů dále plyne, že Češi vnímají ekonomickou situaci své země v lepším světle než při obdobném průzkumu z poloviny loňského roku. U Maďarů a Poláků naopak přibylo pesimistů a u Slováků výrazný názorový posun nenastal.

V případě Polska, kde hodnocení tamní ekonomiky dopadlo relativně nejlépe, podíl nepříznivého hodnocení dosahoval necelé dvě pětiny (37 procent), zatímco pětina (21 procent) Poláků hodnotila ekonomickou situaci ve své zemi naopak příznivě. Na druhém místě se statisticky nevýznamným odstupem za Polskem skončila Česká republika, kde podíl nepříznivého hodnocení ekonomické situace rovněž dosahuje úrovně necelých dvou pětin (38 procent) a podíl podíl pozitivního hodnocení se blíží jedné pětině (19 procent), uvedli autoři výzkumu.

Hodnocení ekonomické situaceHodnocení ekonomické situace | CVVM

Lidé v něm hodnotili mimo jiné i materiální podmínky a očekávaný vývoj svých domácností a byli tázáni také na vyhlídky ekonomiky své země. Ankety ukázaly například to, že v Česku víc než dvě pětiny lidí považují materiální podmínky domácnosti za velmi dobré nebo dobré, což je jen o něco méně než v Polsku a zřetelně víc než v Maďarsku a na Slovensku.