CVVM: Nejdůvěryhodnějším politikem je Babiš, následuje Sobotka

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Nejdůvěryhodnějším čelným představitelem politických stran, které jsou zastoupeny ve Sněmovně, je předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) mu věří 59 procent lidí. Na druhém místě skončil předseda ČSSD a vlády Bohuslav Sobotka následovaný šéfem Úsvitu přímé demokracie Tomiem Okamurou a dosluhující europoslankyní Zuzanou Roithovou (KDU-ČSL).

Babiš se na pozici jedničky umístil už v březnovém průzkumu, v porovnání s ním si ale polepšil o šest procentních bodů. Důvěryhodnost vzrostla i Sobotkovi, který se tak od března posunul na pomyslném žebříčku před Okamuru. Sobotkovi nyní vyslovilo důvěru 47 procent a Okamurovi 43 procent lidí. Roithová je důvěryhodná pro 41 procent občanů.

Ostatní politici získali od respondentů důvěru nižší než 40 procent. Nejblíže této hranici je předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s 39 procenty a místopředsedkyně ANO a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová s 35 procenty. Největší zlepšení od března CVVM zaznamenalo u místopředsedy ČSSD a ministra vnitra Milana Chovance. Polepšil si o 11 bodů, díky čemuž skončil v první desítce.

CVVM zjišťovalo i to, kterým politikům lidé nejvíce nevěří. Nejhůře dopadl místopředseda Miroslav Kalousek, kterému nedůvěřuje 83 procent lidí. Šéfovi komunistů Vojtěchu Filipovi nevěří 58 procent Čechů a Schwarzenbergovi 54 procent lidí. Centrum provedlo průzkum od 5. do 12. května mezi tisícovkou lidí starších 15 let a zařadilo do něj politiky s formálně nejvyššími stranickými funkcemi, vesměs předsedy, místopředsedy stran a předsedy poslaneckých klubů.

Důvěra stranickým představitelům (v procentech)
Politik březen 2014 květen 2014
Andrej Babiš 53 59
Bohuslav Sobotka 46 47
Tomio Okamura 47 43
Zuzana Roithová x 41
Karel Schwarzenberg 41 39
Věra Jourová 34 35
Lubomír Zaorálek 30 33
Pavel Bělobrádek 27 31
Milan Chovanec 16 27
Vojtěch Filip 24 22

Pramen: CVVM