CzechInvest loni zprostředkoval dvakrát více investic, dosáhly 87 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vackova Anna/E15

Agentura CzechInvest zprostředkovala loni v Česku 147 domácích a zahraničních investic v hodnotě 87 miliard korun. Je to téměř dvakrát více než v roce 2013. Investice by měly vytvořit 16 700 nových pracovních příležitostí, nejvíce v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Největší část investic mířila do automobilového průmyslu.

„Zvýšená aktivita zahraničních investorů souvisí s postupným oživením evropského trhu, taženým především automobilovým průmyslem,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). ČR podle něj byla pro investory nejatraktivnější lokalitou v regionu. Například polská agentura PAIiIZ loni zprostředkovala investice v zemi za 1,8 miliardy eur (50 miliard korun).

Nejvíc investic směřovalo v ČR do automobilového průmyslu (50) a kovodělného průmyslu (18). Z regionů nejvíce projektů, a to 26, zamířilo na sever Moravy a do Jihomoravského a Ústeckého kraje (oba 19).

Největší část projektů pochází od tuzemských firem, expandují hlavně strojírenské, textilní a potravinářské podniky. Nejvíce zahraničních investorů do ČR zamířilo tradičně z Německa a Spojených států, největší částku v ČR ale investovaly korejské firmy (25,8 miliardy korun).

Investoři v prvním pololetí využili výhodnější pobídky

Žebříček deseti nejvýznamnějších investic vede korejský Nexen Tire, který postaví v průmyslové zóně Triangle u Žatce závod na výrobu pneumatik v hodnotě 22,8 miliardy korun. Druhá je expanze firmy Brose CZ v Rožnově pod Radhoštěm a Kopřivnici ve výši 2,65 miliardy korun.

Většina investic do ČR přišla v prvním pololetí, kdy investoři ještě mohli využít výhodnější investiční pobídky. „Druhé pololetí bylo slabší, proto nyní musíme v lákání investic vyvinout vyšší úsilí. Připravená je k investorům vstřícnější novela zákona o investičních pobídkách a daleko aktivnější přístup k investorům předpokládá i naše nová strategie,“ uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.

Rekordní byl rok 2006

Největší objem přímých investic do ČR plynul v roce 2006, kdy se rozhodla vybudovat továrnu v Nošovicích společnost Hyundai. Jejich hodnota dosáhla 94 miliard korun. O rok později se změnil systém investičních pobídek. Zkrácení doby pro čerpání slevy na dani z příjmů právnických osob z deseti na pět let v kombinaci s nastupující globální ekonomickou krizí způsobilo značný pokles počtu i objemu investic. V roce 2009 tak objem zprostředkovaných investičních projektů agenturou klesl na 14 miliard korun.

V červenci 2012 příliv zahraničích investic podpořila novela zákona o investičních pobídkách, která prodloužila období, po které bylo možné čerpat investiční pobídky, zpět na 10 let, umožnila čerpat pobídky technologickým centrům a centrům strategických služeb a zavedla tzv. strategickou investiční akci.

Mezi největší investory v ČR patřiliy společnosti Hyundai, Mondi Packaging Paper Štětí, Volkswagen (Škoda Auto) a Daikin Industries.

Deset nejvýznamnějších investic za rok 2014:
InvestorSektor Země původuVýše investice (mil. CZK)Pracovní místaRegion
Nexen Tire Corporation Gumárenský Korea 22,76 1 384 Ústecký kraj
Brose CZ Výroba motorových vozidel Německo 2,65 810 Moravskoslezský kraj
Continental Automotive Czech Republic s.r.o. Výroba motorových vozidel Nizozemí 2,63 648 Královéhradecký kraj
Hyundai Mobis Výroba motorových vozidel Korea 2,62 935 Moravskoslezský kraj
AL INVEST Břidličná, a.s. Kovodělný a kovozpracující ČR 2,42 49 Moravskoslezský kraj
Pila Štětí/Labe Wood Papírenský a dřevozpracující Rakousko 1,95 159 Ústecký kraj
KARSIT HOLDING, s.r.o. Výroba motorových vozidel ČR 1,78 300 Královéhradecký kraj
Mölnlycke Health Care ProcedurePak Biotechnologie a medicínská technika Švédsko 1,59 214 Moravskoslezský kraj
Lovochemie, a.s. Chemický a petrochemický ČR 1,58 0 Ústecký kraj
Magna Exteriors & Interiors (Bohemia) s.r.o. Výroba motorových vozidel Rakousko 1,55 217 Liberecký kraj