CzechInvest musí dokončit zrušený telekomunikační tendr

CzechInvest

CzechInvest Zdroj: CzechInvest.org

Zrušený státní tendr na výběr operátora, který by poskytoval malým firmám a živnostníkům ICT služby se slevou šedesát procent, bude pokračovat. Antimonopolní úřad totiž na začátku července rozhodl, že vládní agentura CzechInvest více než půlmiliardové výběrové řízení zrušila neoprávněně a tendr musí dokončit. Vyplývá to ze zjištění týdeníku Euro a potvrzuje to i samotné rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který má redakce k dispozici.

„CzechInvest nedodržel zákonem stanovený postup ve třech bodech, proto se tímto ruší rozhodnutí zadavatele o zrušení zadávacího řízení,“ uvádí v dokumentu místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová. České republice však nadále hrozí, že bude muset půlmiliardovou dotaci z evropských fondů vracet.

Termín na dodání počítačů a podepsání smluv na telekomunikační služby se zhruba třemi tisícovkami firem je totiž nastaven na 30. června příštího roku. CzechInvest se navíc proti rozhodnutí ÚOHS odvolal, kvůli čemuž nabere tendr další měsíce zpoždění.

Liknavost vládní agentury při vyhodnocování výsledku výběrového řízení přitom kritizuje samotný antimonopolní úřad, když kromě jiného uvádí, že „svou nečinností se zadavatel (CzechInvest) sám dostal do situace nedodržení předpokládaného časového rozvrhu, kterou následně argumentuje při zrušení zadávacího řízení“.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku Euro