CzechInvest zřídil anonymní linku pro hlášení korupce

CzechInvest

CzechInvest Zdroj: profimedia.cz

Státní agentura CzechInvest, přes níž tečou miliardové dotace do investičních projektů, zřídila anonymní telefonní linku a internetový portál, kde mohou klienti, dodavatelé a zaměstnanci organizace oznámit korupční či nezákonné jednání.

„Česká republika v hodnocení míry korupce obsazuje trvale přední příčky, zavedením forenzní linky a portálu ukazujeme, že tento problém vnímáme a chceme s ním něco dělat,“ uvedl generální ředitel agentury Marian Piecha.

S přípravou projektu začal CzechInvest před půl rokem, kdy jej vedl Petr Očko z ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle Piechy bylo zavedení protikorupční linky logické rozhodnutí, jehož cílem je zvýšit transparentnost fungování agentury. „CzechInvest tak dává jednoznačně najevo, že má vůli případná pochybení svých zaměstnanců řešit, což zvedá jeho důvěryhodnost v očích klientů a partnerů,“ dodal Piecha.

Ředitel CzechInvestu Křížek skončil kvůli zmanipulované zakázce
Bývalý ministr průmyslu Martin Kuba odvolal loni v srpnu tehdejšího ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka kvůli pochybnému tendru na vyhledávání průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory. Spornou zakázku získala firma bez zaměstnanců Glafin, kterou podle médií vedl Křížkův známý Zdeněk Hurský. Později vyšlo najevo, že se žádná soutěž možná ani neodehrála. Na webu agentury se sice oznámení o vyhlášení tendru objevilo, ale nejspíš až se zpožděním. Policie kvůli zakázce dokonce provedla pár dní před sesazením Křížka razii v pražském sídle CzechInvestu. Kriminalisté nyní případ stále vyšetřují.

CzechInvest uvádí, že forenzní linka představuje jeden z nejsilnějších preventivních a detekčních nástrojů neetického a protiprávního jednání fungujících na principu Whistle Blowing programů, které jsou ve světě nedílnou součástí kontrolního prostředí jak privátních společností, tak veřejných subjektů a státní správy.

Nezávislost a anonymita systému podle agentury zajišťuje to, že systém je provozován třetí stranou, která zároveň zaručuje, že nedojde ke zneužití informací, osobních údajů a šíření pomluv.