Další dotační program má potíže, policie zasahuje v Olomouci a Zlíně

Olomoucké sídlo Regionálního operačního programu Střední Morava

Olomoucké sídlo Regionálního operačního programu Střední Morava Zdroj: ctk

V kancelářích Regionálního operačního programu Střední Morava v Olomouci a Zlíně od rána zasahují policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Důvod zásahu policie nezveřejnila. Prostřednictvím ROP Střední Morava proudí dotace Evropské unie do Olomouckého a Zlínského kraje.

„Policisté od rána zasahují na našich pracovištích v Olomouci a ve Zlíně. Jednají s vedením úřadu,“ řekla mluvčí ROP Střední Morava Michaela Linhartová.

Otázku, zda si policisté vyžádali přístup k počítačům či dokumentaci, ponechala bez odpovědi. „S ohledem na probíhající vyšetřování jsme byli požádáni, abychom žádné bližší informace nesdělovali,“ uvedla Linhartová, podle které chod tohoto úřadu není omezen.

Zásah má na starost Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. „My provádíme dneska úkony trestního řízení. To trestní řízení dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně, pobočka Zlín. Úkony probíhají, v době jejich realizace žádné podrobnější informace sdělit nemohu včetně toho, kde úkony probíhají a čeho se konkrétně týkají. Informace uvolníme v momentě, kdy vývoj trestního řízení toto umožní, „řekl mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Úředníci rozdělovali 18 miliard

V olomoucké a zlínské kanceláři ROP Střední Morava krátce po poledni panovala klidná atmosféra. Pouze před zlínskou pobočkou úřadu seděl muž s páskou na ruce opatřenou nápisem policie, jinak nic nenasvědčovalo tomu, že v kancelářích úřadují policisté.

ROP Střední Morava měl v letech 2007 až 2013 k dispozici více než 18 miliard korun. Podpořil zhruba 1200 projektů obcí, měst, krajů, podnikatelů a neziskových organizací.

Vláda neví, co si počít s 300 úředníky, kteří rozdělují eurodotace