Další dotační program v podezření: Policie zasahuje i v kladrubském hřebčíně

Hřebčín Kladruby

Hřebčín Kladruby Zdroj: E15 Eduard Erben

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu si dnes vyžádal podklady na radnici v Chrudimi a Regionální radě regionu Severovýchod v Hradci Králové. V Chrudimi byli policisté na stavebním úřadě, od regionální rady chtěli informace k jednomu z dotovaných projektů, zjistila od místních úředníků.

„Šetření se netýká činnosti úřadu nebo zaměstnanců, ale směřuje k získání dokumentů a informací k jednomu projektu, nevíme ke kterému,“ řekl Zdeněk Vašák pověřený vedením Úřadu Regionální rady. ÚOOZ dnes zasahoval v hřebčíně v Kladrubech nad Labem a v hřebčíně ve Slatiňanech, který spadá pod ten kladrubský. Už dopoledne odvezla policie k výslechu vedoucí slatiňanského hřebčína Simonu Voňkovou, uvedl Česká televize.

Podle starosty Chrudimi Petra Řezníčka byli policisté z ÚOOZ dnes ráno na stavebním úřadu. „Nemohu se o tom bavit,“ řekl vedoucí chrudimského stavebního úřadu Vlastimil Bálek. Navštívili také pardubickou a pražskou pobočku stavební firmy Metrostav.

Kladrubský hřebčín se chystá na rekonstrukci za 300 milionů korun. Zakázku získal právě Metrostav spolu se společností Chládek a Tintěra. Oprava měla začít už loni v létě, kvůli administrativní chybě ale byla zastavena.

Podle neověřených informací policisté sháněli informace i v chrudimském hotelu Bohemia, který je od ledna uzavřený a podstupuje rozsáhlou modernizaci. Na ni získal dotaci 43 milionů z Regionálního operačního programu, celkové náklady dosáhnou zhruba 90 milionů korun včetně vybavení.

Vedení hotelu o přítomnosti policie neví. „Jsem dnes mimo Chrudim, nevidím důvod, proč by policie měla v hotelu být,“ řekl Radovan Doubek, prokurista společnosti Homa holding, které hotel patří.

Regionální rada v minulosti dotaci na modernizaci hotelu pozastavila kvůli podezření z manipulace při losování veřejných zakázek. Ze stejného důvodu věc vyšetřovala i policie. Kontrola regionální rady skončila bez výhrad, investor vypsal nové výběrové řízení na zhotovitele stavby a projekt mohl pokračovat.