Další protesty odborů: happening a "lov na politiky"

Foto z demonstrace, která 16. června doprovodila celodenní stávku v dopravě

Foto z demonstrace, která 16. června doprovodila celodenní stávku v dopravě Zdroj: CTK

Odboráři budou pokračovat v akcích proti vládním reformám. Na 12. července připravují na Palackého náměstí v Praze happening, který má veřejnost humornou formou informovat o dopadech vládních reforem. Akci organizují zdravotnické odbory za podpory ČMKOS a Asociace samostatných odborů. Oznámila to předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Happening odstartuje symbolicky pět minut po dvanácté hodině. Podle Žitníkové je cílem poukázat na dopad reforem odlehčenou formou a pomocí humoru a nadsázky. Zástupci odborů chtějí ale také upozornit na to, že v konečné fázi bude dopad legislativních změn na občany velmi citelný.

Žitníková uvedla, že by mohla být kvůli reformě v Česku značně omezená zdravotní péče. Podle jejích slov by mohly vzniknout nemocnice extrémně nadstandardně vybavené a nemocnice se základním vybavením. To by podle ní bylo sociálně nespravedlivé, protože lidé by si nemohli kvalitní ošetření dovolit. Před akcí se všichni partneři, kteří se akce účastní, samozřejmě vyjádří k připravovaným reformám.

Místopředseda ČMKOS Václav Pícl dnes uvedl, že reformy by měly být spravedlivé pro všechny. Pícl tak narážel na to, že lidé s nízšími příjmy na reformy doplatí a přijdou o velkou část svých financí, a to na několika úrovních (ať už se jedná o zavedení vyšší sazby DPH, nastavení nových podmínek zdravotnické péče nebo novelu zákoníku práce).

„Musíme však konstatovat, že vláda nevzala v úvahu ani jednu ze zásadních připomínek ČMKOS, ani nebere v potaz připomínky odborné veřejnosti,“ posteskl si Pícl.

ČMKOS chce nadále zůstat ve stávkové pohotovosti. Odbory již po minulé stávce dopravních odborářů upozornily na to, že pokud nebudou zastaveny reformy, přichází v úvahu i generální stávka či podání ústavní stížnosti. Podporu ze strany mnohých firem cítí například šéf odborového svazu KOVO Josef Středula.

"Ulov si svého politika"

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek uvedl, že po happeningu se uskuteční pochod, který bude mít stejnou trasu jako při minulé stávce.

Pochod ponese název „Ulov si svého politika“ a jeho cílem bude právě parlament na Malé Straně. Dufek tím narážel na to, že je prakticky nemožné dohledat některé poslance. Vláda podle něj předvedla včera smršť bez diskuse, prý je pro veřejnost k dispozici také zápis tripartity a návrhů odborů.

Pokud jde o zákoník práce a otázky odstupného, tak se vláda míchá mezi vztahy zaměstnavatelů a zaměstnance, tvrdí Dufek. Poslanci podle něj mají odstupné šest platů, přestože lidem spravedlivé odstupné upírají. Vyjádřil se také pro zavedení referenda, které by nahradilo současné typy protestních akcí.