Daniel Novák: Cinklej kapitalismus

Kaufland

Kaufland Zdroj: Richard Rames

Krajský soud v Brně zrušil dosud největší pokutu, kterou dostal řetězec za zneužití zákona o významné tržní síle. Kaufland cálovat nemusí. Naopak podle soudu musí antimonopolní úřad posoudit každý odběratelsko-dodavatelský vztah zvlášť a netrestat řetězec plošně.

Důležité je, že to bylo první rozhodnutí ÚOHS, které přezkoumal soud. Antimonopolní úředníci tedy budou muset pitvat každý kontrakt řetězce. Podtrženo sečteno, zákon o významné tržní síle sice nedávno přitvrdil, ale ze zjišťování skutečného stavu věcí se stane administrativní martyrium. Vlk se zase jednou nažral a s tou kozou to dopadlo taky jako vždycky.

Volkswagen, Mitsubishi. Člověk si už tak nějak zvykl, že s různými daty kouzlí politici, teď se ale kal valí ven i z útrob korporací zvučných jmen. Do toho se všude tisknou peníze ostošest, v Číně, kde kreativní statistiky vládnou, se na povrch dere epicentrum globálního finančního armagedonu. Největší jistotou jsou pak staré pankáčské pravdy. „Všetko je podvod / aj tvoje oči sweet Marylin / všetko je podvod / my little babe,“ zpívali kdysi slovenští punkoví bratia ze Slobodné Európy.

Developeři úpějí, že kvůli nepřátelským úřadům klesá počet připravovaných nových bytů. Co si ale takhle přiznat, že v době rekordní poptávky jednoduše nestíhají vyrábět? A navíc, že díky tomu můžou i hezky zdražovat?