Dar královskému páru, hřebec Favory Alta XXI, zůstane v ČR

Britský královský pár

Britský královský pár Zdroj: ctk

Hřebec z Národního hřebčína Kladruby jménem Favory Alta XXI darovaný přede dvěma lety královskému páru, britskému princi Williamovi a jeho manželce Kate, jako svatební dar se na anglické trávě pást nebude. I po dvou letech zůstává v Kladrubech a více se pro sedmiletého koně z pověstného chovu zřejmě nezmění. Jen na počest královského páru dostal do jména dovětek „30 Cambridge“ podle přídomku, který nyní vévodkyně Kate používá.

„V souladu s původním plánem, když byl kůň jako dar nabídnut, zůstává v České republice,“ řekl deníku E15 tiskový tajemník královského páru Nick Loughran. Na koně by se ale pár v rámci případné návštěvy Česka časem přijel podívat. „V blízké budoucnosti ale královský pár nemá v plánu (do Česka) na návštěvu přijet, o vývoji koně bude proto průběžně informován,“ dodal.

Ředitel hřebčína Jiří Jehlička potvrdil, že darování hřebce bylo, jak už to v těchto kruzích bývá, symbolickým aktem. „O existenci koně manželé William a Kate vědí a je jim plně k dispozici, rovněž jsou obeznámeni i diplomaté. Hřebec ale zůstává v Národním hřebčínu Kladruby a je využíván ve sportu spřežení,“ sdělil Jehlička.

Užitek z koně z pověstného kladrubského chovu ale královský dvůr mít bude. „Britské královské stáje projevily zájem o inseminační dávky tohoto hřebce a bude jim samozřejmě vyhověno,“ doplnil ředitel Jehlička.

Oprava se blíží

Národní hřebčín vyhlásil tendr s cenou zhruba čtvrt miliardy na první dvě etapy opravy zchátralého areálu. „Vítěz bude znám začátkem května a doufáme, že již nic nebude bránit zahájení rekonstrukce hřebčína v průběhu prázdnin,“ uvedl ředitel Jiří Jehlička. Oprava se nějakým způsobem dotkne víceméně všech historických částí hřebčína.