Děti od Fukušimy přijedou do Česka na rekreaci

Fukušima, ilustrační foto

Fukušima, ilustrační foto Zdroj: VTM

Japonsko rok po přírodní katastrofě
Japonsko rok po přírodní katastrofě
Japonsko rok po přírodní katastrofě
Japonsko rok po přírodní katastrofě
Japonsko rok po přírodní katastrofě
7
Fotogalerie
Na rekondiční pobyty do Česka přijedou v srpnu děti z japonského regionu zasaženého loni zemětřesením a následnou vlnou cunami.

Vláda schválila návrh ministerstva vnitra použít pro tento účel část peněz původně určených na rozvoj zahraniční spolupráce. Na návštěvě Japonska slíbil pomoc dětem místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Děti by měly strávit první dva týdny v srpnu v Olivově dětské léčebně v Říčanech u Prahy. Pobytu by se mělo účastnit zhruba 30 dětí ve věku 12 až 14 let z města Namie, které se nachází přibližně osm kilometrů od poničené jaderné elektrárny ve Fukušimě. Doprovod bude tvořit pět až šest pedagogů a tlumočníci. Celkové náklady jsou odhadovány na tři miliony korun.

Léčebna již v minulosti organizovala ozdravné pobyty pro děti z ciziny, a je tedy i na tyto potenciální návštěvníky připravená. Pro každé z dětí by měla zajistit individuální program péče, ale připravit také různé společné kulturní akce. Do ČR již v březnu zavítalo na týden 27 dětí z postiženého území. Ve sbírce na projekt, který pořádala Česko-japonská společnost, se tehdy vybralo 1,5 milionu korun.

Zemětřesení a následná devastující vlna cunami si v březnu loňského roku vyžádaly více než 14 tisíc mrtvých. Statisíce lidí přišly o střechu nad hlavou.