Do Prahy o víkendu přijede světová pirátská smetánka

Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia.cz

Internetové datové linky z Prahy o víkendu možná zaznamenají lehce zvýšený provoz. Do Prahy se totiž sjede pirátská smetánka z celého světa. Ze Švédska přiletí Rick Falkvinge, zakladatel první pirátské strany na světě. Hvězdou bude sci-fi autor Cory Doctorow z Kanady. Ale přijede i „první český pirátský poslanec“, pražský rodák Pavel Mayer, který je už půl roku poslancem v berlínském parlamentu v Německu.

Piráti se do Prahy začnou slétat už v pátek večer, kdy je čeká společná večeře v restauraci U Perónu nedaleko Smíchovského vlakového nádraží. To hlavní ale přijde o víkendu.

Hlavním důvodem konání mezinárodní konference pirátských stran je zvolení nového předsednictva Pirátské internacionály, což je organizace, která zastřešuje pirátské strany z celého světa. „Odhlédneme-li však od byrokracie, konference slouží především jako platforma pro výměnu informací a know-how mezi zástupci jednotlivých pirátských stran a jako prostor pro socializaci mezi lidmi, kteří se většinu času stýkají pouze přes Internet,“ říká pro E15 pořadatel konference Tomáš Vymazal z české Pirátské strany.

Piráti se budou bavit třeba o tom, jestli chtějí vytvořit jednu evropskou pirátskou stranu, která by měla na starost mimo jiné lobbing v Bruselu. „Já osobně doufám v jednoznačné rozhodnutí pro vytvoření PP-EU,“ říká Vymazal. Berlínský poslanec Fabio Reinhardt je opatrnější. „Budeme o tom mluvit, ale v Praze nejspíš ještě nerozhodneme,“ řekl v telefonickém rozhovoru. Reinhardt jede do Prahy hlavně proto, aby se s ostatními „podělil o půlroční zkušenosti z parlamentu“.

Samotná konference se koná v pražském „HUBu“, stylovém bývalém industriálním prostoru smíchovské tiskárny, kde nyní působí hlavně pracovníci IT na volné noze a různí kreativci. Přijít může každý, kdo zaplatí příspěvek 35 euro. Pořadatelé počítají s dvěma stovkami lidí. Ostatní piráti budou moci konferenci přihlížet v živém internetovém vysílání.

Místo Moskvy a Tunisu Praha

Největší hvězdou pražské konference bude zcela jistě britsko-kanadský spisovatel, bloger a aktivista a bojovník za uvolnění autorských práv Cory Doctorow. V Praze se zdrží jen v sobotu, kdy přednese řeč. „Osobně jsem velmi zvědavý, o čem bude, protože na žádné pirátské akci ještě nevystupoval,“ říká Vymazal.

Sjezd pirátů chtěl hostit také Tunis nebo Moskva, ale volba nakonec padla na Prahu. „Výhodou konání v Česku jsou velmi nízké ceny ve srovnání se zbytkem západní evropy, které vyváží například španělům jejich poměrně drahou dopravu,“ uzavírá Vymazal.