Do sporného tendru CzechInvestu šly tři firmy zřejmě naoko

CzechInvest

CzechInvest Zdroj: profimedia.cz

Sporného tendru, kvůli kterému budovu vládní agentury CzechInvest v Praze ve středu celý den prohledávala protikorupční policie, se podle Hospodářských novin zúčastnili čtyři zájemci, tři zřejmě jen naoko. Zakázku na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory dostala firma Glafin, vedená známým ředitele agentury CzechInvest Miroslava Křížka, píše list.

Policie má vážné indicie, že se ve skutečnosti žádná soutěž neodehrála. Na webu agentury se sice oznámení o vyhlášení tendru objevilo, ovšem asi až se zpožděním. Zavedené realitní kanceláře proto o soutěži vůbec nevěděly.

Podle informací HN byli mezi zájemci Karel Slavík z firmy Vestigo, která přes internet prodává ojeté bagry a rypadla, nebo společnost FL Ventures. Obě firmy odmítly vysvětlit, jak se o tendru dozvěděly. Čtvrtým zájemcem o zakázku byla podle listu Podnikohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze, na které Křížek vyučuje.

Deník také poukazuje, že společnost Glafin, která s realitami nikdy neobchodovala, měla uzavřít velmi výhodnou smlouvu. Čtyřletý kontrakt by totiž bylo možné vypovědět pouhé dva dny v roce, a to s výpovědní lhůtou devět měsíců.

Firma Glafin se ale nakonec na základě negativní medializace rozhodla od plnění zakázky odstoupit, zadávací řízení zrušil poté i CzechInvest.