Do Thajska mohou Češi ode dneška bez víz

Thajsko

Thajsko

Thajsko s platností od dneška zrušilo pro Čechy vízovou povinnost, a to pro turistický pobyt do 30 dní. V případě pobytu nad 30 dní je potřeba vyřizovat víza standardním způsobem jako dosud. Thajsko je pro české turisty nejpopulárnější exotická destinace, ročně jich tam směřuje 30 tisíc a jejich počet stále roste.

V případě vstupu do Thajska přes hraniční přechody ze sousedících zemí (Kambodža, Laos, Myanmar, Malajsie) bude bezvízový turistický pobyt povolen pouze na dobu 15 dnů.

Dále pak platí, že ke vstupu na území Thajska je vyžadován cestovní pas platný minimálně šest měsíců po vstupu do země.

Vstupní branou do Thajska je hlavní město Bangkok, drtivá většina českých turistů pak ale směřuje do letovisek k moři. Nejpopulárnějšími místy pobytů jsou Phuket, Pattaya, Koh-Samui, Phi-Phi, Krabi a dále návštěva historické města Ching Mai na severu země a světoznámého mostu přes řeku Kwai, uvedl viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Počet turistů mířících do Thajska v minulých letech příliš neovlivnila ani ekonomická recese. Podle Okamury je to způsobeno tím, že tento typ dovolených si zpravidla dopřávají občané s vyššími příjmy, kteří nemuseli v důsledku oslabení ekonomiky zásadně omezovat výdaje.

Z hlediska exotických dovolených představuje Thajsko mezi českými turisty nejhojněji navštěvovanou destinaci. Na druhém místě se za ním podle Okamury drží Kuba, kterou ročně navštíví 14 tisíc Čechů, a na třetím místě je Dominikánská republika s 9 tisíci návštěvníky ročně.