Do Znojma se po pěti letech vrátí pivovar

Pivovar Hostan ve Znojmě

Pivovar Hostan ve Znojmě Zdroj: CC BY 2.5: snek01 via Wikimedia

V opuštěném areálu znojemského pivovaru by se opět mohlo vařit pivo. Jeho výroba tam skončila v roce 2009, když skupina Heineken přesunula výrobu Hostanu do Brna a o rok později areál prodala městu za 26 milionů korun. Investorem má být Miroslav Harašta, který dříve pracoval právě pro Heineken.

Radní dostali na stůl nabídku třicetiletého pronájmu, Harašta zde chce zřídit minipivovar. „Ty jsou v Česku stále na vzestupu. Náš pivovar je téměř ideálním místem pro tento podnikatelský záměr,“ uvedl znojemský starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Akciová společnost má fungovat pod jménem Znojemský městský pivovar. „Má jej vybudovat do dvou let, k tomu stylovou pivovarskou restauraci i s předzahrádkou s výhledem do Gránického údolí. Vzniklo by zde 24 pracovních míst,“ řekl starosta.

Harašta pracoval jako manažer v Heinekenu až do letošního června, od té doby pracuje jako manažer v poradenské společnosti CEO Management.

Tradice vaření piva od 18. století

Ve znojemském pivovaru se vařilo pivo od roku 1720, v roce 2003 jej koupil Heineken. Původně si dal do smlouvy o prodeji areálu podmínku, že se v něm nesmí deset let vařit pivo. Město si však nakonec vyjednalo takové podmínky, že vaření piva je možné. Převážná část areálu se také stala kulturní památkou.

O tom, zda Haraštova nabídka městu uspěje, budou rozhodovat radní v pondělí. Loni se rýsovala možnost vybudovat v areálu pětihvězdičkový hotel, investor však nakonec těsně před dohodou ustoupil. Město si od fungování minipivovaru a restaurace slibuje oživení turistického ruchu.