Doba přílivu velkých zahraničních investic podle CzechInvestu skončila

CzechInvest

CzechInvest Zdroj: profimedia.cz

Státní agentura CzechInvest zprostředkovala v 1. pololetí přímé zahraniční a tuzemské investice ve výši 19,5 miliardy korun. Ve stejném období loni to bylo 1,7 miliardy korun. Expandují hlavně firmy, které již v ČR působí, doba přílivu velkých zahraničních investic skončila. Díky letošním investicím vznikne v ČR zhruba 5000 nových pracovních míst.

„Pro Českou republiku je nesmírně důležité a přínosné, že jí zahraniční firmy, které sem přišly v minulých letech, důvěřují a rozšiřují zde své projekty. Ve srovnání se západními sousedy je u nás mimo jiné drží kvalifikovaná pracovní síla v kombinaci s nižšími náklady,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala.

Ze 44 přímých investic zprostředkovaných agenturou během letošního prvního pololetí se ve 36 případech jednalo právě o expanze. Česko si jako novou destinaci pro své investice vybralo osm firem. Nejvíce projektů pochází od německých, českých, švýcarských a japonských firem. Mezi sektory dominuje výroba dopravních prostředků, gumárenský a plastikářský průmysl.

Miliardové investice Continental Barum a Kamaxu

Nejčastěji investice směřovaly do Jihomoravského, Středočeského a Ústeckého kraje. Nejvyšší částku, bezmála 2,5 miliardy korun, chce investovat společnost Continental Barum. V Otrokovicích na Zlínsku vytvoří kvůli rozšíření výroby nákladních pneumatik přes 290 nových pracovních míst. Zhruba 1,2 miliardy korun investuje firma Kamax, která v Turnově a Daliměřicích na Semilsku také rozšiřuje výrobu. Zaměstnat zde plánuje dalších 120 lidí.

CzechInvest zprostředkoval v loňském 1. pololetí přímé zahraniční a tuzemské investice 1,7 miliardy korun. Do statistik v prvních šesti měsících roku se loni výrazně promítla novelizace zákona o investičních pobídkách, na kterou čekala řada projektů. Investoři mj. z oblasti zpracovatelského průmyslu tak mohou nyní získat slevu na dani z příjmů deset let, oproti dřívějším pěti.

CzechInvest také uvedl, že v souvislosti se změnou metodiky statistik investic nejsou do údajů o investicích nově započítány projekty podpořené ze strukturálních fondů EU, na kterých se agentura dále nijak nepodílela. Nová metodika má být jasnější, přehlednější a bez jakéhokoli zkreslení.