Dobeš chce skončit až v prosinci. Peake říká: Jdi hned

Ministr dopravy Pavel Dobeš musí vyřešit problémy s registrem aut do pátku

Ministr dopravy Pavel Dobeš musí vyřešit problémy s registrem aut do pátku Zdroj: ctk

Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) odstoupí v prosinci bez ohledu na funkčnost centrálního registru vozidel. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Předsednictvo strany LIDEM ho vyzvalo k rezignaci v úterý večer mimo jiné právě kvůli problémům se spuštěním registru. Dobeš původně sliboval, že vyvodí osobní odpovědnost až v případě, že registr nebude v prosinci plně funkční. Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake chce ale jeho odchod bezodkladně, Dobešovy odklady označila za zbabělost.

Nyní ale oznámil, že v prosinci skončí za jakýchkoli okolností. „Ano, ať už to bude fungovat, nebo ne, protože důvěra strany je v tuhle chvíli velmi ohrožena,“ řekl Dobeš serveru iDnes.cz při příchodu na dnešní jednání vlády.

„Pan ministr Dobeš zřejmě aspiruje na advokáta roku,“ uvedla ale Peake. Ministr podle ní využívá toho, že vedení strany LIDEM jej sice vyzvalo k rezignaci, ale výslovně neřeklo, že má odejít hned. „Považuji to za zbabělost,“ komentovala vicepremiérka Dobešův postup.

Strana LIDEM si 3. listopadu na svém sjezdu zvolila své první oficiální vedení, v něm se však Dobeš již neobjevil. Sám dříve uvedl, že nechce figurovat ve vedení strany, dokud se nevyřeší situace se špatně fungujícím registrem.

Situaci kolem registru několikrát kritizovala šéfka LIDEM Peake, na kongresu ODS se o problémech s ním zmínil i premiér a předseda občanské demokracie Petr Nečas. V úterý pak Peake sdělila, že vedení strany vyzvalo Dobeše k odstoupení.