Dobeš příští týden rozhodne o právech v Plzni

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: E15 Anna Vackova

Akreditační komise (AK) neprodloužila akreditaci plzeňské právnické fakultě, prý zde nedošlo ke zlepšení. ČTK to sdělil tajemník komise Jiří Smrčka s tím, že škola tak fakticky končí. Pětiletý magisterský program má akreditaci jen do konce tohoto akademického roku. Komisaři dali škole čas do konce října, aby mohli být studenti převedeni na jiné fakulty. Nedávno zvoleného děkana Jana Paulyho rozhodnutí komise šokovalo. Konečné slovo bude mít ministerstvo školství, to ale v případě rozhodování o akreditacích nemůže jít proti stanovisku AK.
Volba děkana 23. ledna 2011
Jan Pauly přijímá gratulaci od rektorky Zápodočeské univerzity Ilony Mauritzové, poté co byl 23. ledna zvolen děkanem právnické fakulty. Akademický senát fakulty ho zvolil hned v 1. kole.
Asi 300 stovky studentů protestovaly 2. února před budovou plzeňské právnické fakulty. Akcí vyjadřovaly nesouhlas s rozhodnutím akreditační komise, která neprodloužila fakultě pětiletý magisterský program.
Asi 300 stovky studentů protestovaly 2. února před budovou plzeňské právnické fakulty. Akcí vyjadřovaly nesouhlas s rozhodnutím akreditační komise, která neprodloužila fakultě pětiletý magisterský program.
5
Fotogalerie
Ministr školství Josef Dobeš (VV) se chystá začátkem příštího týdne rozhodnout o osudu plzeňských práv. Nyní si právníky nechává prověřit možnosti postupu.

Ministr nevidí žádnou variantu, že by plzeňská škola fungovala dál jako pobočka Univerzity Karlovy, či že by se všichni její studenti přesunuli na jiné fakulty. Dobeš to dnes řekl novinářům po setkání se studenty z Plzně. Podle Akreditační komise by škola měla kvůli potížím skončit. Konečné slovo bude mít ministerstvo. Proti zamítavému závěru komise ale jít nemůže.

Demonstrace proti rušení plzeňských práv

„Nechávám si zpracovat možnosti ministerstva školství vůči rozhodnutí Akreditační komise,“ řekl Dobeš. Dodal, že nyní sbírá právní analýzy. Situace kolem plzeňských práv je pro něj prý „největší neklid“. Narážel tak na nynější protesty vysokoškoláků proti chystané reformě nazvané Týden neklidu.

Akreditační komise začátkem února ministerstvu navrhla akreditaci právům neprodloužit kvůli nedostatečnému personálnímu zajištění a špatné vědecké a publikační činnosti. Škola by tak měla po 31. říjnu skončit. Pokud by se to stalo, přes 1500 studentů prvního až čtvrtého ročníku by se nejspíš muselo přesunout na práva do Brna, Prahy či Olomouce. Petici za zachování školy podepsalo přes 11 tisíc lidí.

Dobešův náměstek pro vysoké školy Ivan Wilhelm jednal s děkanem pražské právnické fakulty o případném převzetí plzeňských posluchačů. „Nevidím příliš optimisticky, že by bylo někde možné absorbovat ten počet studentů z Plzně,“ uvedl ministr. V tuto chvíli prý nemá ani žádnou variantu, že by plzeňská škola fungovala dál jako pobočka Univerzity Karlovy.

Před ministerstvem se shromáždilo několik desítek studentů, kteří přišli své spolužáky podpořit. Dobeš je po setkání se studentskou delegací šel pozdravit. „My jsme skálopevně přesvědčeni, že pan ministr rozhodne v souladu se spravedlností,“ řekl student druhého ročníku plzeňských práv Jakub Sivák. Věří, že jeho škola funguje bez problémů. Podotkl, že v Plzni studují hlavně lidé z regionu, přesun jinam by pro ně byl finančně náročný. Studenti z vyšších ročníků by se prý navíc museli vrátit o dva roky níž.

Šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková se už dřív zmínila o tom, že bakalářské studium plzeňských práv větší potíže nemá a končit by nemuselo. Komise nedoporučila přijímání do prvního ročníku kvůli transformaci fakulty po zrušení magisterského programu, uvedla.

Dobeš šéfku komise za způsob zveřejnění zprávy o rušení plzeňských práv před časem kritizoval. Podle něj informaci dala dřív médiím než univerzitě, čímž „opakovaně selhala“. Dvořáková uvedla, že komise ve sledované kauze chtěla zveřejněním předejít spekulacím.