Dobešovu úřadu hrozí pokuta až 10 milionů

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: mediafax

Zrušení loňské soutěže na právní služby za 99 milionů korun, které zvažuje ministr školství Josef Dobeš (VV), může jeho rezort přijít draho. Podle informací deníku E15 nemá Dobeš v ruce žádné argumenty, které by ho k takovému kroku opravňovaly. Zákon o veřejných zakázkách podobný postup klasifikuje jako správní delikt, za nějž by Úřad pro ochranu hospodářské soutěže mohl uložit pokutu až deset milionů korun.

Dobeš reagoval na text časopisu Týden, podle něhož by mělo vítězné konsorcium právníků dostávat v souvislosti s kontrolou operačních programů EU nadstandardní odměnu 9500 korun za hodinu poradenství. Tento údaj je ale zavádějící. Podle dokumentů, jež E15 předložili někteří z uchazečů o zakázku, se nabízená hodinová sazba pohybuje od 490 do tří tisíc korun.

Z 99 milionů je přitom přímo na právní služby určeno 23 milionů za 10 800 hodin poradenství, stojí v zadávací dokumentaci. Hodnota druhé části zakázky je 70 milionů za 33 tisíc hodin kontrol výběrových řízení. Zbylých šest milionů má stát administrace a právní korektury.

V pondělí, kdy tendr sklidil kvůli údajně přemrštěné ceně za právní služby vlnu kritiky, začal Dobeš tvrdit, že se potřeby jeho úřadu změnily. Místo jedné velké zakázky by prý uzavřel více malých. Na stránkách ministerstva ale o případném zrušení soutěže není ani slovo.