Dobrovolnictví by mělo pokrývat větší množství práce, plánuje ČSSD

Dobrovolníci pomáhali například při loňských povodních v Praze (archivní foto)

Dobrovolníci pomáhali například při loňských povodních v Praze (archivní foto) Zdroj: ctk

Sociální demokracie chce upravit zákon o dobrovolnictví tak, aby pokryl celé spektrum dobrovolnických prací. Dobrovolníky chce také osvobodit od daně z příjmu. Na tiskové konferenci to dnes řekla místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková, podle níž by ministerstvo vnitra mělo novelu předložit do konce roku.

Současná právní úprava podle Gajdůškové pokrývá jen zlomek práce, kterou ve skutečnosti dobrovolníci vykonávají. Novela by proto měla věc napravit a pokrýt skutečné množství práce, kterou dělají. Místopředsedkyně nejsilnější vládní strany přitom odhaduje, že celkem je v Česku milion dobrovolníků.

Aby byla data o jejich počtu přesnější, mělo by podle Gajdůškové ministerstvo vnitra Českému statistickému úřadu zadat analýzu, která by také zjistila, v jakých hodnotách se jejich činnost v rámci hrubého domácího produktu pohybuje.

Pokud jde o úpravu zákona, požaduje ČSSD dále osvobození dobrovolníků od daně z příjmu. Dobrovolnická práce je sice čestná, ale občas dostávají dobrovolníci benefity jako náhradu za výdaje občerstvení nebo na cestovné. „Když to (dobrovolnické organizace) hradí, měl by to dobrovolník danit, což je nesmyslné, absurdní, a my chceme, abychom i tuto věc změnili,“ poznamenala Gajdůšková.

Ráda by také, aby se do budoucna dobrovolnická práce započítávala jako kofinancování, tedy finanční vklad, když dobrovolnické organizace žádají o dotace, ať už státní, nebo v evropských programech.

Spoléhají na dobrovolníky

Dobrovolníci vyrazili pomáhat