Dohnal zahájil personální změny ve vedení Vězeňské služby

Petr Dohnal

Petr Dohnal Zdroj: ctk

Staronový šéf Vězeňské služby (VS) Petr Dohnal zahájil personální změny ve vedení bezpečnostního sboru. Podle dostupných informací odvolal část vedoucích manažerů včetně několika náměstků. Server Novinky.cz uvedl, že o místo přišel náměstek pro bezpečnost Milan Brendl či náměstek pro logistiku, IT a zdravotnictví Miroslav Honzík. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán uvedl, že Dohnal mu změny avizoval předem. Podle ministra má každý manažer právo vybrat si svůj tým.

Ve funkci skončil i ředitel Ondráškovy kanceláře Robert Káčer, který stejné místo zastával i za prvního Dohnalova působení v čele Vězeňské služby. Dalšími odvolanými jsou ředitelka odboru investic, centrálních nákupů a EU fondů Žaneta Vika a personální ředitelka Eva Chalupná.

Bezpečnostní sbor zatím oficiálně potvrdil pouze odvolání Honzíka, Viky a Chalupné. Obě ženy prý budou na generálním ředitelství pokračovat jako právničky. „Myslím, že každý ministr by měl mít právo vybrat si svůj nejbližší tým,“ podotkl Pelikán.

Pelikán: Myslím, že každý ministr by měl mít právo vybrat si svůj nejbližší tým

Zdroje také tvrdí, že změny oznamoval jednotlivým dotčeným lidem Dohnal společně s ředitelem plzeňské věznice Petrem Vlkem a ředitelem Věznice Olomouc Jiřím Ruprechtem. Zda mají uvolněná místa náměstků nahradit právě oni, není jasné.

Dohnala vrátilo do funkce v pátek zveřejněné rozhodnutí pražského městského soudu, které zrušilo loňské rozhodnutí exministryně Heleny Válkové (za ANO) o Dohnalově odvolání. Pelikán může proti rozsudku podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta však nemá odkladný účinek. Zda stížnost podá, zatím neoznámil. Dnes se měl s Dohnalem setkat, schůzka se však z časových důvodů přesunula na úterý.

Velí Dohnal, ne Ondrášek

Podle Pelikána je z hlediska práva zcela jasné, že Vězeňské službě velí od pátečního večera právě Dohnal. Ministr odmítl názor, že by generálním ředitelem nadále zůstával i Pavel Ondrášek, který se funkce ujal po Dohnalově původním odvolání. Odkázal na obdobné rozhodnutí ohledně ústeckého krajského státního zastupitelství, kde panovalo „dvojvládí“ mezi žalobci Jiřím Křivancem a Janem Jakovcem. „Rozhodnutí Nejvyšší správního soudu ve věci Jakovec - Křivanec je zcela jasné: okamžikem právní moci soudního rozhodnutí ožila funkce generála Dohnala a generál Ondrášek mu musí jako později jmenovaný ustoupit,“ uvedl.

Válková, která Dohnala loni na jaře odvolala pro ztrátu důvěry a za svým rozhodnutím si stále stojí, je naopak přesvědčena o tom, že Vězeňská služba má nyní generální ředitele dva. „Pochopitelně existují dva, ať se nám to líbí, nebo ne, a pan ministr to dobře ví,“ uvedla. S Ondráškem, který do funkce nastoupil v dobré víře, by se nyní podle ní mělo jednat především slušně a uvážlivě, aby šlo vše vyřešit dohodou. „Prováděná opatření by měla být ve shodě. Personální čistka je velmi nerozumná, jsem si jistá, že by s ní generál Ondrášek nesouhlasil. Proto je to zpochybnitelný akt a od dotčených osob hrozí žaloby,“ dodala.