Dopravu zřejmě převezme Kuba, LIDEM získají obranu

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Liberální demokraté podle své předsedkyně Karolíny Peake přepustí ODS ministerstvo dopravy, které by se mělo sloučit s ministerstvem průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS). Výměnou by získali ministerstvo obrany.

Jméno kandidáta do vedení tohoto úřadu nechtěla Peake před středečním jednáním s premiérem Petrem Nečasem prozradit, spekuluje se o tom, že uvolněný post by mohla obsadit sama. Peake k tomu po dnešním jednání předsednictva své strany pouze prozradila, že „není několik variant jmen“.

„Předsednictvo strany LIDEM se dohodlo na tom, že půjdeme na jednání s panem premiérem o možnosti výměny resortů mezi ODS a LIDEM v souvislosti se slučováním některých úřadů a redukcí agend,“ uvedla Peake. Připomněla, že sama navrhla sloučení ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu, které by se mělo změnit v ministerstvo hospodářství. To, že LIDEM získá obranu, je podle Peake „nejpravděpodobnější možnost“. Záložní varianta podle vicepremiérky není.

Proti výměně byla místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová, podle svých slov jako jediná. „Zastávám názor, že by strana LIDEM měla zůstat na ministerstvu dopravy,“ řekla novinářům s tím, že ale slučování agend kvůli úsporám podporuje.

Slučování ministerstev si vyžádá změnu zákonů

Premiér Petr Nečas slučování ministerstev podporuje. „O slučování ministerstev usiluji dlouhodobě, a proto je to krok správným směrem. Odpovídá také mým dosavadním jednáním s předsedkyní strany LIDEM Karolínou Peake. Nelze ho však provést bez změny řady zákonů což si vyžádá určitý čas. Nemůže proběhnout hned,“ sdělil Nečas

Také podle místopředsedkyně strany LIDEM Navrátilové bude slučování resortů běh na dlouhou trať. „Já neříkám, že to bude ze dne na den, já si myslím, že budeme rádi, když to zvládneme do konce volebního období,“ uvedla v pořadu Události, komentáře České televize. Post ministra dopravy tak zřejmě do té doby zůstane zachován.

V pondělí z ministerstva dopravy odešel Pavel Dobeš (LIDEM), ve vedení resortu obrany končí Alexandr Vondra (ODS). Nečas a Peake už dříve uvedli, že o nových členech vlády rozhodnou do 10. prosince.

Redukce může ušetřit miliardy

Peake podotkla, že její návrh počítá také se slučováním dalších ministerstev a hlavně podřízených organizací, u nichž je možná největší redukce. Do roku 2014 by tak stát měl ušetřit alespoň 12 miliard korun, dodala Peake, záležet ale bude na dohodě ve vládě.

Vedle změn v rezortech obrany a dopravy se spekuluje také o odchodu ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09/STAN). Občanští demokraté by rovněž rádi zrušili rezort pro místní rozvoj. Většinu jeho agend by podle jejich představ převzal Úřad vlády, kde by vznikl odbor pro čerpání evropských peněz.

Nečas válí, titul je náš