Dotaci pro Babišovu farmu začala prověřovat policie

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: CTK

Policie začala prověřovat, jak farma Čapí hnízdo ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) získala 50 milionů korun z evropských fondů na podporu cestovního ruchu, napsal server Aktuálně.cz. Dotační program byl totiž určený pro malý nebo středně velký podnik, který alespoň dva roky podniká v cestovním ruchu. Je přitom otázka, zda by farma jako součást Agrofertu měla na dotaci nárok. Agrofert se k firmě přihlásil až loni na jaře.

Trestní oznámení pro podezření na dotační podvod přišlo na státní zastupitelství koncem listopadu. Žalobci podle serveru dospěli k tomu, že trestní oznámení může mít reálné základy a postoupili ho těsně před Vánoci policii. „Oznámení nyní prověřují kriminalisté Odboru hospodářské kriminality pro podezření z trestných činů dotační podvod a poškození finančních zájmů EU,“ řekl Aktuálně.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. „Zatím nebyly zahájeny úkony trestního řízení,“ dodal.

Podle Babiše byl projekt realizován zcela v souladu se zákonem a podle dotačních pravidel. „Navíc byl v minulosti už několikrát ze strany úřadu kontrolován. Speciálně se o něj zajímala Evropská komise a nechala ho rovněž zkontrolovat,“ řekl ministr financí.

Podezření na spáchání dotačního podvodu spočívá podle oznámení v tom, že firma si zažádala v roce 2008 o dotace jako neznámá společnost. Původně sice Farma Čapí hnízdo do koncernu Agrofert patřila, krátce před podáním žádosti o dotaci ale vydala anonymní akcie a svého skutečného vlastníka za ně skryla. Až v polovině roku 2014, když nový zákon anonymní akcie zakázal, farmu opět oficiálně převzal Agrofert a vložil ji do své dceřiné firmy Imoba.

Farma není moje, tvrdil Babiš

Babiš v nedávno uvedeném dokumentu Matrix AB říká, že farma je nejlepší projekt, co kdy vymyslel. V minulosti přitom vlastnictví Čapího hnízda popíral. „Nevím, komu to patří,“ řekl například před dvěma lety na dotaz Respektu. Uvedl tehdy, že jen půjčil přes 400 milionů na stavbu farmy, ale jméno majitele nezná.

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice, která byla dokončena před čtyřmi lety. Nabízí mimo jiné reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí a jeho součástí je i malá zoologická zahrada. Dominantou farmy je jízdárna právě ve tvaru obřího čapího hnízda.

Pavel Páral: Čapí nos

Babiš zakrýval vlastnictví Čapího hnízda, aby získal evropské miliony