Drábek: Neumím si představit, že by můj náměstek někoho uplácel

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka dnešní zatčení dvou jeho náměstků kvůli podezření z korupce velmi zaskočilo. Stejně jako to, že hlasy vyzývající k jeho rezignaci či odvolání zaznívají kromě opozice i z jeho domovské TOP 09. Drábek tvrdí, že si neumí představit, jak by mohl jeho náměstek někoho uplácet.

Protikorupční policie obvinila náměstka ministra Vladimíra Šišku a ředitele odboru informatiky Milana Hojera z podplácení. Mužům hrozí až šestileté vězení. Drábek zopakoval, že o případu nemá podrobnější informace. Na podrobnější informace počká i premiér Petr Nečas, uvedl po jeho schůzce s Drábkem jeho mluvčí Michal Schuster.

Drábek ještě před schůzkou s premiérem, že celá situace je pro něj obtížná. „Pro mě je to samozřejmě velmi obtížná situace, protože s prvním náměstkem Šiškou spolupracuji řadu let, je to jeden z mých nejbližších spolupracovníků a osobně musím říci, že mě to velmi zasáhlo, protože si skutečně neumím představit, jakým způsobem může první náměstek ministra vykonat takový trestný čin jako je uplacení někoho,“ řekl dnes Drábek novinářům před Strakovou akademií, kam přišel na jednání s premiérem.

Jejich setkání nakonec trvalo přibližně půl hodiny, podle informací ČTK byla schůzka pouze informativní. Mluvčí Schuster v prohlášení po schůzce zdůraznil, že Drábek i Nečas nyní disponují jen neprověřenými informacemi z médií. „Proto je nezbytné vyčkat, než budou tyto informace detailnější a prověřené. Teprve na jejich základě pan premiér rozhodne o dalším postupu,“ uvedl premiérův mluvčí. Nečas se dnes už nechal slyšet, že pokládá celou věc za velmi vážnou.

Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje souvisí stíhání se způsobem vyhlášení veřejné zakázky. Drábka vyzvala k odchodu ústecká TOP 09, rezignaci by ministr měl minimálně zvážit také podle předsedy TOP 09 v Olomouckém kraji Tomáše Chalánka.

„Já skutečně v tuto chvíli nemám žádné relevantní informace, abych mohl přemýšlet o jakýchkoliv krocích,“ reagoval Drábek na dotaz novinářů, jestli přemýšlí o rezignaci.

Drábek, kterého k odchodu okamžitě vyzvala i opoziční ČSSD, dnes řekl, že o zatčení podřízených mu policie nic nesdělila. Drábek Takový postup policie deset dní před volbami označil za skandální.

Kvůli zavádění nových informačních systémů pro výplaty dávek již Šiška čelil trestnímu oznámení. Podal ho Nadační fond proti korupci s tím, že první náměstek, Drábek a případní další neznámí pachatelé mohli porušit povinnosti při správě cizího majetku, zneužít informace a postavení v obchodním styku či přijmout úplatek. Policisté se i tímto případem začali již zabývat.