Důvěra v českou ekonomiku klesla třetí měsíc v řadě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Celková důvěra v českou ekonomiku se v červnu meziměsíčně opět snížila. Souhrnný indikátor důvěry ve srovnání s květnem klesl o 0,8 bodu. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku mírně zvýšila znovu jen v obchodě, ve stavebnictví, ve vybraných službách a v průmyslu klesla. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry nižší, oznámil dnes Český statistický úřad.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v červnu podle statistiků meziměsíčně zvýšil, v meziročním srovnání je ovšem stále nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v červnu vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. „Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se zvýšil. Úmysl spořit se zvýšil také. Respondenti se nadále obávají růstu cen,“ uvedl ČSÚ.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je meziměsíční zvýšení indikátoru důvěry mezi spotřebiteli překvapivé. Upozornil, že ukazatel se v poslední době dostal na tak nízké úrovně, že je již obtížné, aby jeho hodnota dále klesala. Růst nezaměstnanosti v příštích měsících však dalšímu nárůstu důvěry mezi spotřebiteli spolehlivě zabrání, míní Novák.

Čtěte také:

Důvěru ztrácí i německá ekonomika. Je nejníže od roku 1998

Důvěra v českou ekonomiku v květnu ještě více poklesla

V průmyslu se v červnu hodnocení současné celkové ekonomické situace snížilo. Hodnocení současné celkové a zahraniční poptávky se snížilo mírně. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů nezměnily. Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci snížila a proti hodnotám z loňského června je také nižší. „Tuzemské firmy pociťují zhoršení vyhlídek evropské ekonomiky, a tak počítají se slabší poptávkou v dalších měsících,“ vysvětlil klesající důvěru analytik ČSOB Petr Dufek.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v červnu snížilo a proti květnu kleslo i hodnocení celkové poptávky. Proti květnu se důvěra ve stavebnictví v červnu snížila a je také stále nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace ve srovnání s květnem zvýšilo, zásoby stouply mírně. Celkově se v červnu důvěra v obchodě meziměsíčně mírně zvýšila, ale meziročně je stále nižší.

Vývoj důvěry v českou ekonomiku:Důvěra v českou ekonomikuDůvěra v českou ekonomiku | CSUZdroj: ČSÚ

Ve vybraných odvětvích služeb se v červnu hodnocení současné ekonomické situace oproti předchozímu měsíci snížilo. Hodnocení poptávky se snížilo, avšak její očekávání pro příští tři měsíce vzrostlo. Celkově důvěra ve vybraných službách klesla proti květnu i ve srovnání s loňským červnem.

Podle Dufka budou přinejmenším domácnosti nadále v pohledu na českou ekonomiku spíše skeptické. „Proud negativních zpráv z ekonomiky a obavy z nezaměstnanosti budou i nadále pesimismus domácností silně přiživovat,“ dodal. „Vyhlídky pro další měsíce nejsou růžové. Prohlubující se krize v eurozóně bude i nadále dominantním faktorem pro vývoj českého hospodářství,“ myslí si i Novák.