Důvěra v českou ekonomiku zatím neztrácí dech, v září opět stoupla

Nošovická automobilka Hyundai

Nošovická automobilka Hyundai Zdroj: Hyundai

Důvěra v českou ekonomiku v září opět mírně stoupla, její ukazatel se proti srpnu zvýšil o 0,4 bodu na 8,4 bodu. Zásluhu na tom měl průmysl a stavebnictví, které se těší z vyšších zakázek. Zvýšila se ale důvěra jen u firem, mezi spotřebiteli stejně jako v srpnu klesla. Obrázek ekonomiky se tak z pohledu měkkých ukazatelů dále zlepšuje a zůstává zatím nedotčený horší náladou firem v západní Evropě.

Podle Českého statistického úřadu důvěra mezi podnikateli narostla ve stavebnictví, v průmyslu i obchodě, ve službách stagnovala.

V porovnání s loňským zářím jsou ukazatele celkové i jednotlivých důvěr vyšší. Ukazatel důvěry spotřebitelů se v září meziměsíčně snížil o 1,5 bodu na minus 5,8 bodu.

Podle zjištění statistiků se lidé nadále obávají zhoršení celkové ekonomické situace, a s tím související nezaměstnanosti. Rovněž se více bojí zhoršení vlastní finanční situace, jejich úmysl spořit se proto opět zvýšil. Naopak obavy ze zdražení projevují proti srpnu o něco méně.

Oživení z vlastních zdrojů

„U spotřebitelů nejde však o dramatický posun, který by se třeba mohl odrazit v neochotě utrácet či investovat. Spíše se můžeme domnívat, že je to reakce na negativní zprávy přicházející z evropské ekonomiky i z východní části Evropy,” okomentoval stav analytik ČSOB Petr Dufek.

“Ukazatele důvěry opět naznačují, že ekonomika po velmi silném prvním pololetí zatím neztrácí dech. Dá se proto předpokládat, že sice ve druhé polovině roku se růst ekonomiky zvolní, ale nadále zůstane silný díky jeho solidním základům. Ekonomice bude navíc pomáhat i přechod automobilek k novým modelům, které se těší velké pozornosti zákazníků,” dodal analytik ČSOB.

„Aktuální čísla jsou odrazem pokračujícího oživování české ekonomiky, kterému zatím není překážkou geopolitické napětí, ani opětovný hospodářský útlum eurozóny,“ potvrzuje názor kolegy hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

„To také demonstruje, že k oživení tuzemské ekonomiky v rostoucí míře dochází z vlastních zdrojů, například díky sílící domácí poptávce, a nikoli už tolik díky zahraničnímu obchodu. To je další příznivý signál, neboť ekonomický růst opřený o vlastní zdroje je zpravidla jistější a stabilnější,“ upřesnil Kovanda.

Sezónně očištěné indikátory důvěry 2008 - 2014

Sezonně očištěné indikátory důvěry 2008 - 2014Sezonně očištěné indikátory důvěry 2008 - 2014 | CSUPramen: ČSÚ

S ekonomickým oživením se vrací chuť vlády utrácet