Ekonom: Zástupce nového vedení Diag Human nabízí ČR řešení sporu

Krevní plasma

Krevní plasma

Londýnská firma Aram Global, která vystupuje jako zástupce nového vedení firmy Diag Human, nabízí ČR "méně složité řešení sporu". Informoval o tom dnes server Ekonom.cz. O co jde, podle něho není jasné. Vláda podle zjištění Ekonom.cz s firmou nechce jednat, dokud nepředloží plnou moc. O angažmá Aram Global ve sporu informovala některá média poté, co bývalý vlastník Diag Human Josef Šťáva prodal firmu "mezinárodnímu konsorciu investorů".

Premiér ani ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po jednání vlády informaci ohledně nabídky Aram Global nepotvrdili. Kalousek připomenul, že kauzu řeší ministerstvo zdravotnictví, on sám se k tématu nechce vyjadřovat kvůli průběhu jednání a možnosti zneužití každé věty protistranou. Ujistil současně, že všechny příslušné orgány české exekutivy dělají vše v zájmů Česka.

„Bez řádného prokázání plné moci pro společnost Aram Global jsou další jednání mezi ní a Českou republikou bezpředmětná,“ reagoval podle serveru Ekonom.cz ministr zdravotnictví Leoš Heger na dopis, v němž londýnská firma vládu na počátku června žádala o setkání. V dopise z 8. června, adresovaném premiéru Petru Nečasovi, ministru financí Miroslavu Kalouskovi a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, nabízí možnost přerušení právních kroků v Rakousku a ve Francii, kde České republice hrozí exekuce majetku, i blíže nespecifikovaná jiná řešení sporu, napsal server.

„Společnost Aram může nabídnout řadu způsobů řešení daného problému mnohem méně složitými cestami a uvítá možnost tyto nápady prezentovat,“ napsal podle Ekonom.cz členům vlády Raja Visweswaran ze společnosti Aram Global. Jak konkrétně by řešení sporu mohlo vypadat, firma na dotaz serveru neupřesnila. Kontakt ministrů s Aram Global potvrdil již dříve Lidovým novinám Schwarzenberg.

„Mohu potvrdit, že se na stát Aram Global obrátila. Vystupuje jako zprostředkovatel a velmi obecně řečeno se tato společnost na stát obrátila s výzvou k jednání,“ řekl nyní serveru Ekonom.cz ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.