Ekonomická důvěra kvůli průmyslu klesla na dubnovou úroveň

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Důvěra v českou ekonomiku se v říjnu snížila o 0,9 bodu na deset bodů. Vrátila se tak na dubnovou úroveň. Optimismus klesl mezi podnikateli, hlavně v průmyslu, u spotřebitelů se naopak zvýšil. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. V meziročním srovnání důvěra převážně stoupla, výjimkou je právě průmysl.

„Jedná se tak zcela jistě o reakci průmyslu na aféru Volkswagen. Kromě očekávaného poklesu důvěry v průmyslu však dnešní data nadále vyznívají uspokojivě, jelikož důvěra ve všech ostatních sledovaných částech ekonomiky byla v říjnu nad svým jednoletým průměrem,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda se pak domnívá, že pesimismus mezi podnikatele vnáší především návrat deflace do eurozóny. „Ten zvyšuje pravděpodobnost jejího bezkrevného hospodářského výkonu v nadcházejících měsících,“ uvedl.

Vzhledem k nejistotám na globálních trzích, které pramení z vývoje v Číně, není podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče pokles důvěry v tuzemském průmyslu překvapením. „Obdobný signál dal minulý týden průzkum PMI pro německý zpracovatelský průmysl,“ uvedl.

Zvýšení u spotřebitelů

Statistici v průzkumu zjišťují, jak podnikatelé a spotřebitelé odhadují budoucí vývoj své ekonomické situace. Rozdíl mezi pozitivním a záporným hodnocením v procentech je takzvané konjunkturální saldo. U podnikatelů ze zářijové hodnoty 13,3 bodu kleslo v říjnu na 11,9 bodu. V případě spotřebitelů se ukazatel zvýšil z jednoho bodu na 2,5 bodu.

Před rokem činil souhrnný indikátor důvěry 8,8 bodu, což je o 1,2 bodu níže než nyní. Důvěra podnikatelů proti loňskému říjnu stoupla o 0,4 bodu a u spotřebitelů, u kterých byl loni indikátor důvěry minus dva body, se zvýšila o 4,5 bodu.

„Na důvěře spotřebitelů a na jejich výdajích se i nadále projevuje kombinace klesající nezaměstnanosti, rostoucí zaměstnanosti a probouzejícího se růstu mezd,“ myslí si hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Důvěra v českou ekonomikuDůvěra v českou ekonomiku | Cesky statisticky urad

V průmyslu se důvěra ze zářijových tří bodů snížila na 0,3 bodu v tomto měsíci. Je tak nejníže za dva roky. Průmyslové podniky očekávají pro příští tři měsíce zpomalení výroby a mírný růst zaměstnanosti. „Hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatečná poptávka,“ uvedli statistici.

Důvěra podnikatelů klesla proti září také ve službách na 31 bodů, ve stavebnictví zůstala beze změny na úrovni minus 16 bodů. V obchodě se optimismus firem zvýšil na 18,3 bodu.

Spotřebitelé se ve srovnání se zářím více bojí zhoršení celkové ekonomické situace. Klesly ale jejich obavy z vlastní finanční situace a nezaměstnanosti se v meziměsíčním srovnání snížily mírně. Úmysl spořit se téměř nezměnil, mírně ovšem stouply obavy lidí z růstu cen.