Ekonomika poroste pomaleji, předpovídá ministerstvo. Viní vývoj v zahraničí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta z lednových 2,7 procenta. Pro příští rok nechal úřad odhad na 2,6 procenta. Vyplývá to z makroekonomické predikce ministerstva financí. Loni ekonomika rostla o 4,2 procenta.

„Pokud bychom měli použít lidového příměru, pak ministerstvo financí stahuje kalhoty, když brod je ještě daleko. Podle našich předpokladů by měl být růst i po zahrnutí aktuálního vývoje o něco vyšší než predikovaných 2,5 procenta,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda. Podle něj ekonomika letos stoupne o 2,7 až 2,8 procenta.

Za mírným zhoršením odhadů vývoje ekonomiky je podle ministerstva horší očekávání vývoje v zahraničí, které bude mít dopad na růst českých exportních trhů. „Rovněž tak byl mírně směrem dolů přehodnocen očekávaný vývoj investic, zejména v soukromém sektoru. Nová predikce také reaguje na překvapivé zpomalení ekonomického růstu ve čtvrtém čtvrtletí 2015. Výsledkem je drobná korekce predikce růstu reálného HDP pro rok 2016,“ uvedlo ministerstvo.

Přirozené zpomalení

Předpokládané zpomalení Kovanda vnímá stále spíše jako přirozenou korekci neudržitelně vysokého růstu z loňského roku, kdy se naráz sešlo několik přechodných kladně působících faktorů, v čele s dočerpáváním prostředků z rozpočtu EU. „Není ovšem zatím důvod předpokládat, že růst zpomalí až na 2,5 procenta.

Ministerstvo sice jako jeden z důvodů své revize uvádí horší než očekávaný vývoj tuzemské ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí, ale i ten byl ovlivněn přechodnými faktory, tentokrát negativního rázu, konkrétně několika významnými odstávkami v tuzemské průmyslové výrobě,“ uvedl.

Hrubý domácí produkt Česka a sousedních států (meziroční růst v procentech)Hrubý domácí produkt Česka a sousedních států (meziroční růst v procentech)Hrubý domácí produkt Česka a sousedních států (meziroční růst v procentech) | MFCR

Ministerstvo naopak zvýšilo odhad vývoje průměrné inflace v letošním roce na 0,6 procenta z lednových 0,5 procenta. Pro rok 2017 počítá s průměrnou inflací 1,4 procenta, zatímco v předchozí predikci to bylo 1,6 procenta. Míra nezaměstnanosti by měla podle nové prognózy být nižší, letos 4,4 procenta a příští rok 4,3 procenta.

Rozpočet spoléhá na příjmy z daní

Letos ministerstvo financí očekává deficit veřejných financí 0,6 procenta HDP, loni byl rekordně nízký na 0,4 procenta. „Hospodaření vládního sektoru by tak mělo zůstat i v roce 2016 na úrovni okolo obezřetnostního střednědobého rozpočtového cíle podle pravidel EU,“ uvedl úřad.

Odhad pro letošek totiž počítá s příznivým vývojem daňových příjmů a příjmů na sociální zabezpečení jak vzhledem k pozitivnímu ekonomickému vývoji, tak v důsledku výnosů z opatření proti daňovým únikům, především pak z kontrolního hlášení k dani z přidané hodnoty.

Česká národní banka na počátku února ve své prognóze rovněž zhoršila odhad vývoje ekonomiky v letošním roce. Centrální banka tak letos čeká růst HDP o 2,7 procenta, v předchozí prognóze to bylo 2,8 procenta.